U "Spotlightu" nominiranom za pet Oscara spominje se i slučaj svećenika pedofila s Raba

U FILMU "Spotlight", biografskoj drami Toma McCarthyja o novinarima The Boston Globea koji su 2001. razotkrili skandal u bostonskoj biskupiji vezan za dugogodišnje seksualno zlostavljanja djece i zataškavanje od strane moćnika i Crkve, spominje se i svećenik pedofil s otoka Raba.

Naime, na kraju filma ide popis mjesta diljem svijeta gdje je crkva prikrivala zlostavljanje djece od strane svećenika, a među njima je i Rab.

Podsjetimo, riječ je o svećeniku Dragi Ljubičiću, župnik i vjeroučitelju iz Banjola na otoku Rabu, koji je u prosincu 2007. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima, a tu je presudu potvrdio i Županijski sud u Rijeci dvije godine kasnije.

Ljubičić je proglašen krivim za bludničenje nad ukupno petero dječaka u dobi od 8 do 11 godina u prostorijama Župne crkve Svete Lucije u Banjolu i područne osnovne škole u razdoblju između rujna 2003. i svibnja 2007. godine. Iz zatvora je izašao 2012. godine nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Krčka biskupija, pod čiju nadležnost spada župa Banjol, nakon izbijanja afere je odredila da Ljubičić više ne može obavljati službu župnika sve dok traje sudska istraga.

Nakon izlaska iz pritvora biskupija ga je smjestila u dom za umirovljene svećenike na Krku, gdje se vratio nakon što je odslužio zatvorsku kaznu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.