U Torontu prikazan film Konklava, mnogi misle da bi mogao biti nominiran za Oscara

Foto: Press

Kako kardinali biraju novog papu i što se događa na njihovim sastancima iza zatvorenih vrata? To je premisa vatikanskog trilera Konklava (Conclave) s Ralphom Fiennesom i Stanleyem Tuccijem u glavnim ulogama, koji je prikazan na Filmskom festivalu u Torontu.

Film snimljen po bestseleru Roberta Harrisa prikazuje kako se nakon papine smrti različite crkvene frakcije bore za njezinu budućnost. Fiennes, Tucci i John Lithgow predvode moćnu glumačku postavu o kojoj se ozbiljno priča kao o kandidatima za najprestižniju filmsku nagradu. Redatelj je Edward Berger, čiji je Na zapadu ništa novo lani osvojio četiri Oscara.

 

Fiennes glumi kardinala Lawrencea koji ima zadatak organizirati takozvanu konklavu, tajanstveni skupštinu kardinala koja bira papu. Tucci i Lithgow igraju dvojicu kardinala koji se natječu za papinski tron.

"Nijedan čovjek zdrave pameti ne bi želio papinstvo", kaže kardinal Bellini (Tucci), liberal koji ipak želi taj posao, u nadi da će osujetiti konzervativce za koje vjeruje da bi crkvu unazadili. 

Filmski stručnjaci govore da bi ovaj film morao Fiennesu donijeti Oscara

Događaju se brojni preokreti, a najsvetiji ljudi otkrivaju svoje grijehe i nedjela u filmu koji je svoju svjetsku premijeru imao tek prije tjedan dana.

Pulsirajuća glazba Oscarom nagrađenog skladatelja Volkera Bertelmanna (za Na Zapadu ništa novo) potiče napeti ritam filma i dovodi do neočekivanog završetka.

Fiennes (61) je dosad dvaput nominiran za Oscara, za Schindlerovu listu i Engleskog pacijenta, ali dosad još nije dobio zlatni kipić. Filmski znalci već pišu da je ovo film koji bi mu konačno mogao donijeti Oscara i nalazi se na svakome užem popisu stranica koje predviđaju kandidate.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.