U Varaždinu otvoren 19. Trash Film Festival

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Otkrivanjem ploče varaždinskom umjetniku, slikaru i dizajneru Goranu Merkašu u Uskoj ulici, na tzv. varaždinskoj Stazi slavnih ili Walk of Fame, u srijedu je otvoren 19. Trash Film Festival, koji će u četiri dana ponuditi 54 filma u službenoj konkurenciji te bogat popratni program.

Tema je crno-bijeli film

"Na ovogodišnji Trash Film Festival pristiglo je više od 700 filmova, od kojih su 54 ušla u konkurenciju i borbu za prestižne nagrade, Zlatne motorke. Tema ovogodišnjeg festivala je 'crno-bijeli svijet', odnosno crno-bijeli film, velik dio festivala posvećen je upravo tome", rekao je direktor Trash Film Festivala Slobodan Runjak dodavši da su ove godine pristigli filmovi iz cijelog svijeta, a prvi put i iz Sjeverne Koreje.

Ploču Goranu Merkašu otkrio je njegov prijatelj Zdenko Brlek, glumac iz varaždinskog HNK, a varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj je prilikom otvaranja festivala istaknuo da mu je izuzetno drago što su se ove godine prisjetili Merkaša, jednog "pravog varaždinskog autora koji je bio čovjek ispred svog vremena".

"Mislim da je ovo jedna sjajna priča koja samo nadopunjuje ovu priču gdje ćemo gledati 54 filma u konkurenciji. Ovo je grad kulture, grad supkulture, ali i grad trash kulture", rekao je gradonačelnik Bosilj te dodao da je Trash Film Festival jedan od prepoznatljivih kulturnih događaja grada Varaždina.

Selektor Ante Magaš napomenuo je da ove godine imaju porast filmova i iz Hrvatske te su tri u službenoj selekciji.

"Kao i svake godine, filmovi nekako prate i nekakve društvene teme i stvari koje se događaju u svijetu, pa tako i ove", rekao je Magaš dodavši da je uvijek zanimljivo vidjeti filmove koji nisu ograničeni nekim pravilima struke. Osim filmova u službenoj konkurenciji, koji će se u Kinu Gaj prikazivati do subote, TFF i ove godine nudi zanimljiv popratni program.

Debata, kviz i koncerti

Tako je nakon otvorenja festivala u Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici otvorena izložba mladih autora. U četvrtak će se u Caffe baru Elephant održati debata uz vječito pitanje – što je to trash?, a nakon toga slijedi kviz koji vodi poznati kvizaš Mario Kovač.

U koncertnom dijelu programa nastupit će varaždinski band The Burners, nakon toga La Folle s frontmenicom Ivankom Mazurkijević, a u subotu sviraju varaždinski također rock band The Fakin' Lajsne te jedan rockabilly sastav, čime se opet vraćamo malo u povijest - B and the Bops. Sajam ploča će se održati u subotu u Caffe baru Elephant.

Ulaz na sve manifestacije je besplatan, a dodjela nagrada najboljima održat će se u subotu u večernjim satima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.