U Zagrebu osvanuo mural posvećen Vlaku u snijegu

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Povodom 50. obljetnice smrti književnika Mate Lovraka ekipa umjetnika iz Grupe Zid u Zagrebu je oslikala mural s motivima iz popularnog dječjeg romana Vlak u snijegu. U idejama za mural pomogli su i učenici iz OŠ Retkovec u blizini koje je mural.

Na muralu su naslikani vlak te filmski lik simpatičnog konduktera koji je pratio djecu na putovanju u Zagreb. "Svakoj pruzi, svakom brijegu treba jedan vlak u snijegu", stoji još na muralu. To je stih koji kondukter s djecom pjeva nakon što se zapute svojim domovima nakon velike avanture.

Inače, konduktera je u filmu glumio Edo Peročević.

Jedno od najpoznatijih Lovrakovih djela

Roman Vlak u snijegu jedno je od najpoznatijih djela Mate Lovraka, prvotno naslovljeno Djeca Velikog Sela. Napisao ga je 1931. godine, inspiriran stvarnim događajem. Radnja romana prati grupu učenika četvrtog razreda iz malog seoskog mjesta Jabukovac koji odlaze na izlet u grad sa svojim učiteljem.

Tijekom povratka zatekne ih zimsko nevrijeme i vlak se zaustavlja pred snježnim nanosom. Zahvaljujući zajedništvu i snalažljivosti djece, vlak biva oslobođen. Ova priča naglašava važnost zajedništva, odgovornosti i hrabrosti.

Film Vlak u snijegu iz 1976. godine, režirao je Mate Relja. Film je dodatno popularizirao priču. Glavne uloge tumače Slavko Štimac kao Ljuban, Gordana Inkret kao Draga, i Željko Malčić kao Pero. Sniman je u Zagrebu i okolici Bjelovara. Film je osvojio nagradu publike Jelen na Filmskom festivalu u Puli, što je bio prvi put da je ta nagrada dodijeljena dječjem filmu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.