Umrla je Maggie Smith (89)

Foto: Press

Glumica Maggie Smith umrla je u 90. godini, priopćila je njezina obitelj.

"Shrvani smo gubitkom"

"S velikom tugom moramo objaviti smrt Dame Maggie Smith. Preminula je mirno u bolnici rano jutros, u petak, 27. rujna. Kao veoma privatna osoba, bila je s prijateljima i obitelji do samog kraja. Iza sebe ostavlja dva sina i petero unučadi pune ljubavi koji su shrvani gubitkom izvanredne majke i bake", stoji u izjavi njezinih sinova Tobyja Stephensa i Chrisa Larkina.

"Željeli bismo iskoristiti ovu priliku da zahvalimo divnom osoblju bolnice Chelsea and Westminster na njihovoj brizi i beskrajnoj ljubaznosti tijekom njezinih posljednjih dana. Zahvaljujemo vam na svim vašim porukama i podršci i molimo vas da poštujete našu privatnost u ovom trenutku", dodali su.

Ova legendarna britanska glumačka ikona mlađim je generacijama najpoznatija po ulozi profesorice Minerve McGonagall u serijalu o Harryju Potteru.

Biografija

Maggie Smith, rođena kao Margaret Natalie Smith 28. prosinca 1934. godine u Ilfordu u Engleskoj, jedna je od najpoznatijih britanskih glumica sa zavidnom karijerom koja je trajala više od šest desetljeća. Odrasla je u Oxfordu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a ubrzo nakon toga započela je glumačku karijeru.

Početak karijere

Započela je kazališnu karijeru u Oxford Playhouseu početkom 1950-ih, a njezina prva značajnija uloga došla je s produkcijom New Faces of '56 u Londonu. Ubrzo je postala redovita na britanskoj kazališnoj sceni, kao i u Royal National Theatreu, gdje je surađivala s legendarnim Laurenceom Olivierom. Njezina gluma brzo je privukla pozornost, a kritičari su je hvalili zbog sposobnosti da interpretira složene, emocionalno bogate likove.

Filmski uspjeh i Oscari

Filmski debi imala je 1958. u filmu Nowhere to Go, što je otvorilo vrata za njezinu plodnu filmsku karijeru. Jedna od njenih najslavnijih uloga bila je u filmu The Prime of Miss Jean Brodie (1969.), za koju je osvojila svog prvog Oscara za najbolju glumicu. Godine 1978. osvaja drugog Oscara, ovoga puta za najbolju sporednu glumicu u filmu California Suite.

Iako je osvojila dva Oscara, Maggie Smith je također nominirana za nekoliko drugih prestižnih nagrada, uključujući nagrade BAFTA i Emmy, te je tijekom godina stekla status jedne od najuglednijih glumica u povijesti britanskog filma i kazališta.

Kazališna karijera i priznanja kraljice

Smith je istaknuta i u kazalištu, gdje je briljirala u brojnim Shakespeareovim komadima. Istaknute uloge uključuju Desdemonu u Othellu i Lady Macbeth u Macbethu. Godine 1990. dobila je titulu Dame od britanske kraljice, čime je priznat njezin izvanredan doprinos britanskoj kulturi.

Harry Potter i šira prepoznatljivost

Za novu generaciju gledatelja, Maggie Smith postala je prepoznatljiva po ulozi profesorice Minerve McGonagall u serijalu Harry Potter. Ova uloga donijela joj je globalnu popularnost, a njezin lik, stroga, ali pravedna profesorica, postao je obožavan među publikom svih uzrasta.

Televizijski uspjesi

Osim filmske i kazališne karijere, Maggie Smith postigla je veliki uspjeh na televiziji, posebno u seriji Downton Abbey (2010. – 2015.), gdje je igrala lik Violet Crawley, grofice od Granthama. Ova uloga donijela joj je brojne nagrade, uključujući tri Emmyja za izvanrednu sporednu glumicu u dramskoj seriji.

Privatni život

Maggie Smith udavala se dva puta. Njezin prvi brak bio je s glumcem Robertom Stephensom, s kojim je imala dvoje djece, Chrisa Larkina i Tobyja Stephensa, koji su također postali uspješni glumci. Nakon razvoda 1975., udala se za scenarista Beverleyja Crossa, koji je preminuo 1998. godine. Smith je preživjela rak dojke, dijagnozu koju je dobila 2007. godine, što je značajno obilježilo njezine kasnije godine, ali, unatoč zdravstvenim problemima, nastavila je raditi.

Naslijeđe i priznanja

Tijekom bogate karijere, Maggie Smith osvojila je sve najvažnije glumačke nagrade, uključujući Oscara, Emmy, Tony i nagrade BAFTA, što je čini jednom od rijetkih glumica koje su postigle tzv. Triple Crown of Acting (Oscar, Emmy, Tony). Njezina sposobnost da se prilagodi različitim ulogama, od komičnih do dramatičnih, osigurala joj je mjesto u povijesti filmske i kazališne umjetnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.