Umro je Bora Čorba

Foto: Jurica Galoic/Boris Scitar/PIXSELL

Umro je Bora Đorđević (71), poznatiji kao Bora Čorba, frontmen Riblje Čorbe.

"Poštovani prijatelji, s tugom i žalošću obavještavamo vas da nas je napustio naš prijatelj i brat, Borisav Bora Đorđević. Počivaj u miru dragi naš Boki", stoji u Facebook objavi Riblje Čorbe.

Najprije je završio u bolnici u Ljubljani zbog jake upale pluća, a onda mu se pogoršalo stanje te je stavljen na respirator. Grupa je ranije otkazala sve nastupe zbog njegovog zdravstvenog stanja.

"Zbog narušenog zdravstvenog stanja Bori su liječnici zabranili da putuje i izlaže se naporima, zbog jake upale pluća, kao i pogoršanja s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća. Naravno, kao i uvijek, pobijedit ćemo bolesti i čim se Bora oporavi, vidimo se na novim druženjima", poručili su tada članovi benda na službenom Facebook profilu. 

Tko je bio Bora Čorba?

Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, rođen je 1. kolovoza 1952. u Čačku, u Srbiji. Najpoznatiji je kao osnivač, pjevač i glavni autor pjesama rock grupe Riblja Čorba.

Riblja Čorba je debitirala albumom Kost u grlu 1979. godine, koji je postigao velik uspjeh i odmah ih je lansirao među najvažnije bendove na jugoslavenskoj rock sceni.

Neki od najpoznatijih albuma grupe su: Mrtva priroda (1981.), Buvlja pijaca (1982.), Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju (1984.) te Osmi nervni slom (1986.). Njihove pjesme, kao što su Lutka sa naslovne strane, Pogledaj dom svoj, anđele i Dva dinara druže postale su himne generacija.

Kasnije je postao poznatiji po svojim pročetničkim političkim stavovima, osobito tijekom 1990-ih i 2000-ih godina. Njegovi javni istupi i tekstovi pjesama često su izazivali burne reakcije i podijelili publiku. 

Kritizirao je međunarodnu zajednicu, NATO i zapadne zemlje, posebno tijekom NATO bombardiranja Srbije 1999. godine. Nakon pada Miloševićevog režima Bora je nastavio izražavati svoje političke stavove, podržavajući različite političke stranke i ličnosti u Srbiji koje su imale radikalne ili nacionalističke stavove.

2012. postao je četnički vojvoda.

U lipnju ove godine odlikovao ga je Milorad Dodik, za "izuzetne zasluge prema Republici Srpskoj".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.