Zagrebački su restorani u zadnja tri mjeseca 2024. radili najbolje u povijesti ili barem najbolje u zadnjih sedamnaest godina. Restorani u širem centru, ali i u udaljenijim kvartovima, bili su skoro stalno puni, a u mnoge se u određenim danima u tjednu nije moglo ući bez rezervacije.
Da bismo vidjeli koliko se u zagrebačkim restoranima zaista troši, odlučili smo detaljno pregledati jelovnike devet restorana u širem središtu grada. Izračunali smo koliko košta ručak s predjelom, glavnim jelom i desertom za jednog gosta, u dvije opcije:
- ako gost naruči jeftinija jela
- ako gost naruči skuplja jela.
Važno je naglasiti da nismo uzimali u obzir najskuplja jela poput dugo odležanih steakova, wagyua ili oborite ribe koja se prodaje na kilogram. Također, nismo računali cijene pića jer znamo da mnogi gosti za ručak naručuju samo vodu ili pivo ili tek po čašu vina.
Orijentacije radi, čaša vina u većini ovih restorana košta od 5 do 10 eura, dok butelje počnu s 30 do 40 eura. Rezultati su prilično fascinantni i sugeriraju da je kupovna moć restoranskih gostiju u Zagrebu zapravo prilično velika.
Osim u Batku, gdje najjeftiniji ručak košta samo petnaestak eura a nešto skuplji ručak 27 eura, ni u jednom od restorana koje smo istraživali ne može se u jeftinijoj opciji ručati za bitno manje od 30 ili 35 eura, dok se skuplje opcije kreću između 47 i 77 eura. Sve to za jednog gosta, bez pića.
Le Bistro Esplanade
- cijene predjela od 8.50 do 22 eura
- cijene glavnih jela od 16 do 40 eura
- cijene deserta od 6.50 do 11 eura
- najjeftinija računica za jednu osobu oko 31 eura
- skuplja varijanta između 56 i 77 eura
Theatrium
- cijene predjela od 7 do 18 eura
- cijene glavnih jela od 17 do 28
- cijene deserta od 9 do 10 eura
- najjeftinija računica za jednu osobu oko 33 eura
- skuplje varijante između 53 i 56 eura
Kiyomi
- cijena predjela/glavnih jela od 3 do 24 eura
- cijene deserta od 5 do 8 eura
- najjeftinija računica za jednu osobu (3 jela + desert) oko 27 eura
- skuplje varijante od 54 do 63 eura (3 jela + desert)
Vinodol
- cijene predjela od 5.60 do 18 eura
- cijene glavnih jela od 17 do 36 eura
- cijene deserta od 6.50 do 7.50 eura
- najjeftinija računica za jednu osobu oko 29 eura
- skuplje varijante od 46 do 61.5 eura po osobi
Korčula
- cijene predjela od 6.50 do 24 eura
- cijene glavnih jela od 19 do 35 eura
- cijene deserta od 6 do 7 eura
- najjeftinija računica za jednu osobu oko 32 eura
- skuplje varijante od 52 do 66 eura po osobi
Dubravkin put
- cijene predjela 22 eura sva
- cijene glavnih jela od 34 do 29 eura
- cijene deserta od 9.50 do 11 eura
- najjeftinija računica za jednu osobu: cca 65.5 eura po osobi
- skuplje varijante od 70 do 72 eura po osobi
Dubravkin put nudi i troslijedni meni za ručak po 52 eura ili četveroslijedni meni za ručak po 64 eura
Batak
- cijene predjela od 3.70 do 9.90 eura
- cijene glavnih jela od 8.60 do 14.90 eura
- cijene deserta 3 eura
- najjeftinija računica za jednu osobu oko 15.3 eura
- skuplje varijante od 26.2 do 27.8 eura
Maredo
- cijene predjela 5.50 do 18 eura
- cijene glavnih jela od 13.50 do 29 eura
- cijene deserta 7 eura
- najjeftinija računica za jednu osobu oko 33.5 eura (ako osoba nije vegetarijanac)
- skuplje varijante od 49.5 do 54 eura po osobi
Carpaccio
- cijene predjela od 6.50 do 22 eura
- cijene glavnih jela od 20 do 27 eura
- cijene deserta od 3 do 6.50 eura
- najjeftinija računica za jednu osobu oko 29.50 eura
- skuplje varijante 52 do 60 eura po osobi
Baltazar
- cijene predjela od 6 do 22 eura
- cijene glavnih jela od 15 do 32 eura
- cijene deserta od 5 do 14 eura
- najjeftinija računica za jednu osobu oko 26 eura
- skuplje varijante od 47 do 66 eura po osobi
Tekst je, uz dozvolu, u cijelosti prenesen s portala Kult Plave Kamenice.