VIDEO Dok cijene nekretnina rastu, Luka u Međimurju sam gradi kuću od blata

Screenshot: HRT

U vremenima kada su cijene nekretnina sve više 38-godišnji Luka Mesarić odlučio je stvari uzeti u svoje ruke - u samom srcu zelenog Međimurja kupio je parcelu i odlučio izgraditi kuću od prirodnih materijala, prenosi HRT. Prije osam godina gradsku je buku zamijenio mirom Frkanovca, raspitao se i educirao o ekokućama, kupio teren i krenuo u gradnju.

"Prirodnu žbuku smo dobili od kopanja temelja od zemlje ilovače gdje je velik postotak gline i to smo miješali s pijeskom i armaturom. Armatura može biti npr. pljeva ili slama i onda se u slojevima bale slame žbukaju", ispričao je. Zbog takve konstrukcije zimi grije, a ljeti hladi. Naglašava i da je kuća sigurna od potresa te da je teško zapaljiva.

Kuća od blata u srcu Međimurja

U vremenima kada divljaju cijene nekretnina, 38-godišnji Luka Mesarić odlučio je stvari uzeti u svoje ruke i hrabro se oduprijeti novogradnji i bijesnim cijenama nekretnina. U samom srcu zelenog Međimurja kupio je parcelu i odlučio svojim rukama izgraditi kuću od prirodnih materijala #RegionalniDnevnik

Objavljuje HRT Vijesti u Ponedjeljak, 9. rujna 2024.

U radovima mu pomaže i otac

U radovima mu pomažu otac i prijatelji, no većinu toga radi sam.

"Slama je ugrađena u kuću tako da je kompresirana, stisnuta i nema kisika, tako da slama apsolutno ne može gorjeti, a uz to je napravljena i žbuka od zemlje", ispričao je njegov prijatelj Davor. "To se miješalo ručno i 1100 bala smo dovezli. Ovo sam ja žbukao, imam nešto iskustva sa zidarijom", dodao je Lukin otac Rudolf.

"Nisam požalio, nikad nisam imao trenutak odustajanja. Koliko god je trebalo nakon posla, imao sam i dva posla, do 11 navečer sam tu radio jer sam jednostavno imao fokus na svom cilju", zaključio je Luka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.