VIDEO Nika i njen pas Garmin iz Hrvatske stigli u BiH tražiti ljude u ruševinama

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Hrvatski Modul za traganje i spašavanje u urbanim sredinama srednje kategorije (MUSAR) sudjeluje u potrazi za stradalima u poplavama koje su prije 3 dana pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Tamo su Nika Markoč i njen pas Garmin. Pregledavaju terene u naselju Buturović Polje. "Došli smo jučer oko 8 sati i otad neprestano radimo. Sada smo na ovoj lokaciji gdje uz pomoć mašinerije pokušavamo definirati interesne točke traganja. Psi idu u primarnu potragu kako bi identificirali izvore mirisa koji bi bili početne točke za iskopavanje. Nažalost, u prvoj fazi nismo imali naznaka gdje bismo mogli usmjeriti iskopavanje", objasnila je Markoč za Pixsell.

 

"Ali evo krenulo je iskopavanje, a pas potvrđuje ili usmjerava dalje, u kojem smjeru bi se trebalo kopati. Nadam se da ćemo još nekoga pronaći do kraja dana", zaključila je.

Spašavala i u Turskoj

Inače, Nika i njezin tadašnji partner, pas Gizmo bili su dio hrvatskog tima koji je punih pet dana 2023. u Turskoj pomagao spasiocima u naporima da se spasi što više ljudskih života. 

U BiH je pomagao i potražni pas Zara. Ona se danas vratila kući.

Brojni pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja uključili su se u pružanje pomoći u Jablanici nakon poplave koja je odnijela 20-ak života. Među njima bili su i dvoje Korčulana, vodič za spasilačke pse i vrijedna njemačka ovčarka. Svi oni su članovi HGSS-a Orebić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.