Video: Tko će biti prvi hrvatski Supertalent?

U PRVOM finalu Supertalenta, u petak, 11. prosinca predstavlja se s novim točkama deset finalista koji su prošli u završnicu prema izboru publike i žirija. Nakon finala gledatelji će imati tjedan dana za glasovanje kojih će se dvoje najtalentiranijih boriti za titulu Supertalenta. U velikoj završnici 18. prosinca saznat ćemo njihova imena, a potom i tko je pobjednik. U utrci za 200 000 kuna su:

Mateo Ravlija

Nakon što je pjesmom "You raise me up" 13-godišnjak iz Rijeke dirnuo i rasplakao Ninu Badrić, u polufinalu publika ga je izabrala kao prvog finalista. Iako je zbog prisutnosti treme Mateo za svoju izvedbu pjesme "I'm Your Lady" dobio kritiku žirija, publika je u ovom dječaku prepoznala izniman glazbeni talent.

Zanimljiv je podatak da Mateo nikada nije učio pjevanje te da je samouk, dok je violinu učio u glazbenoj školi. Kako bi ostavio što bolji dojam i opravdao zavidan status među svojim navijačima Mateo će u finalu priremiti jednu filmsku pjesmu, a sve će to dodatno začiniti svojim umijećem sviranja violine. Mateo je glazbeni talent 'sam po sebi, sam skida pjesme', a njegova majka kaže da ima veliki talent i u osmišljavanju koreografija. 

Nina Kraljić

Nina je 17-godišnjakinja iz Lipovljana, koja je u polufinalnoj emisijom izvedbom pjesme 'Wild horses' sve ostavila bez daha. Nina živi u Varaždinu gdje pohađa srednju glazbenu školu za solo pjevanje, a na audicijskoj emisiji impresionirala je izvedbom pjesme "I dream a dream". Osim priprema za finale Supertalenta Nina je ovih dana bila i na prijemnom ispitu za Royal Academy of Music u Londonu, što joj je bio i veliki san.


Na prijemnom je Nina bila najmlađa sudionica što joj je, kaže, bilo veliko iskustvo. Rezultati prijemnog stižu za dva tjedna, a u međuvremenu Nina se bavi pripremama za finale Supertalenta. Nina je pripremila "nešto drugačije" kako bi publici i žiriju pokazala da je svestrana. "Obećajem nešto drugačije, pošto sam svestrana u glazbi"', izjavila je Nina.

Antonia Dora Pleško

Svojim sjajnim izvedbama pjesama "Cabaret" Lize Minnelli i Bjorkine "Oh so quiet" Antonia Dora je pokazala kako može slobodno nastupati na Broadwayu. Već na audicijama ova desetogodišnja pjevačica i plesačica postala je favorit članovima žirija, a nakon što ju je žiri poslao u finale, Dora je bila jako uzbuđena. Poput prave profesionalke ova razigrana djevojčica veseli se svakom novom nastupu.

Kako kaže njezina majka, Dora je uzbuđena samo zato što će ponovno posjetiti Zagreb koji je jako zavoljela te činjenici da će upoznati ostale finaliste. Za nastup u finalu Dora se ne priprema mnogo kako joj pjesma koju će izvesti ne bi dosadila. Antonia ima prekrasan dubok glas, a iako pjeva odmalena, glas joj se razvio prije dvije godine na oduševljenje i čuđenje okoline. Učenica je petog razreda, a od svoje šeste godine članica je 'Perli'  Gradskog kazališta mladih i skupine 'Music talents".


Već sa sedam godina imala je prvu samostalnu točku u kazalištu. Za svaki nastup kostime joj šije baka. U glazbenoj školi uči svirati klavir, a osim toga uči talijanski i engleski jezik. Glazbeni talenti su joj sve od reda glazbene dive, Aretha Franklin, Diana Ross, Leona Lewis. U finalu će Dora opet dio brodvejskog štiha prenijeti hrvatskoj publici.

Unit-X

Nakon odlične izvedbe u polufinalnoj emisiji Unit-X je pokazao kako je Split veliki plesački grad. Figure iz njihove koreografije, koje su sve ostavile bez daha, pokazale su kako je Hrvatska izvor velikih plesnih talenata i koreografa. Unik-X je skupina trenera i profesionalnih plesača iz plesnog kluba DNF u Splitu koji treniraju, nastupaju i natječu se već deset godina. Svi plesači skupine Unit-X višegodišnji su prvaci države u grupnim i pojedinačnim street kategorijama plesnih stilova "hip hop", "break dance" i "disco dance".

Značajno je istaknuti da su upravo oni prvi "house" plesači u Hrvatskoj i prošle godine upravo s tim plesnim stilom osvojili su prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u "house" kategoriji "2 na 2". Impresivnoj biografiji Unit-X-a treba dodati i da su zasluženo ušli u finale Supertalenta. Osim pokretanja "house" plesa, prvi u Hrvatskoj su počeli s profesionalnim akrobalansima. To je pridonijelo njihovoj specifičnosti da u svojim koreografijama osim mnogobrojnih plesnih stilova.


Nakon polufinala za Unit-x nije bilo odmora te su odmah ušli u dvoranu gdje provode par sati dnevno uvježbavajući zahtjevnu koreografiju za finale koju razrađuju od kolovoza. U finalu Unit-X garantira vrhunski ples i koreografiju te da će ostati vjerni sebi i svom plesačkom stilu.  Mjesta za tremu kako kažu nema, jer su oni pravi profesionalci.

Tihomir Bendelja

Nakon što ga je publika poslala ravno u finale, skromni 15-ogodišnji Tihomir Bendelja iz Hrženica pored Ludbrega ostao je vidno iznenađen. Njegova vještina sa štapom ili twirling oduševila je publiku i žiri te pridonijela promociji te discipline. Iako se bavi tipično ženskom disciplinom posljednjih šest godina te je zbog toga bio predmetom šale, Tihomir je sada postao jako popularan, a ima i veliku podršku okoline koja se nada odličnom nastupu u finalu.

Osim što je finalist Supertalenta Tihomir je i svjetski prvak i vice prvak te hrvatski i europski prvak u raznim kategorijama twirlinga. Za finale Tihomir se sprema svaki dan, a mama kaže kako ne vidi da on ima tremu. Za finale Tihomir priprema nešto novo i zanimljivo, a sudeći i prema njegovim plesačkim sposobnostima i ovog puta zagarantiran je vrhunski nastup.

Step by Step


Ova sedmeročlana plesna skupina u polufinalu je sve očarala koreografijom "Everbody dance now". U razdoblju do finala skupina Step by step je bila jako zauzeta. U međuvremenu sudjelovali su na svjetskom prvenstvu showdancea i stepa u Njemačkoj gdje su za svoj talent dobili veliko priznanje. Tamo su osvojili zlatnu medalju u kategoriji trija i formacije, a jedini dečko u njihovim redovima, Marko, bio je četvrti na svijetu u izuzetno jako konkurenciji.

Njihova plesna pedagoginja i koreografkinja Linda Valjalo kaže kako njihove koreografije uvijek imaju neku temu, a nakon audicijske emisije i polufinala Step by step će ponuditi koreografiju koja opisuje i dočarava školu plesa i stepa.

Atomic Dance Factory

Nakon dviju vrhunskih koreografija Atomic Dance Factory i u finalu garantira veliki spektakl. "Atomic dance factory" djeluje u sklopu vokalno-plesne skupine "Radost" koja broji 150 članova. Plesna skupina broji 14 članova od 11-16 godina, a njihov plesni voditelj Saša Krnetić kaže kako su koreografiju za finale čuvali za kraj. Nakon nastupa u polufinalu koji su svi pohvalili, članovi plesne skupine su proslavili skromno, treningom i dječjim šampanjcem.


Iako su s koreografijom "pianoplayer" osvojili prvu nagradu na natjecanju u organizaciji Hrvatskog showdance saveza te sedmo mjesto na europskom natjecanju, ulazak u finale Supertalenta je pridonio popularnosti same grupe te se pokazao kao odskočna daska za karijere plesača. U finalu im je, kako kažu, cilj ostaviti publiku i žiri bez daha, a svjesni su da će to biti puno teže zato što je konkurencija iznimno jaka. Plesni voditelj Saša kaže kako su prema njihovom mišljenju najbolju, najpotpuniju i najrazrađeniju koreografiju čuvali za kraj, jer su se potajno nadali ulasku u finale showa.

Deborah Šuker i Marjan Kešinović

Plesačka senzacija Deborah Šuker i Marijan Kešinovć plesni su par posljednjih godinu dana, a upoznali su se i zavoljeli ples u plesnoj školi u rodnim Vinkovcima. Nakon ulaska u finale Marijanov otac kaže kako se mladi plesač osjeća izvrsno, jer su on i njegova plesna partnerica bili zadovoljni i ulaskom u 50 najboljih.

Osim izuzetnog talenta Marijan i Deborah plijene pažnju i činjenicom da Marijan bez pomoći slušnog aparatića čuje tek 13 posto, te se stoga u potpunosti oslanja na svoju plesnu partnericu. U očekivanju finala Marijan i Deborah marljivo treniraju čak po osam sati dnevno. Što će pružiti publici u finalu Marijan i Deborah ne žele otkriti te najavljuju da će uložiti sav svoj trud i talent u finalni nastup.

Monica Rogić


Monica je nakon svoja dva nastupa u kojima je izvela pjesme 'Somewhere over the rainbow' i "Time to say goodbye" pokazala kako je iznimnih glasovnih mogućnosti. Zanimljiv je podatak da je Monica iz Rijeke, a prošla je na audiciji u Zadru gdje je bila na ljetovanju. Osim svojim predivnim glasom publiku je osvojila skromnošću i toplinom.

Nakon polufinalne emisije Monica je bila u pozitivnom šoku te je bila presretna i oduševljena. Kako kaže njena majka, Monica je pravi zaljubljenik u glazbu. Voli različite žanrove i pjevače, a napisala je i četiri pjesme. Za finale Monica nema puno vremena, jer nije htjela kupiti odjeću i odabrati pjesmu za finale u slučaju da ne prođe. No iako ima malo vremena, Monica se neće opterećivati te će izvježbati pjesmu koju već zna i interpretirati je u najboljem mogućem svjetlu.

Sinovi

Plesna skupina "Sinovi" je u posljednjem finalu pobijedila puhačke instrumente skupine "We come one". Njihovoj sreći nije bilo kraja, no onda je uslijedio šok. "Ja nisam znao da li da se plačem ili smijem", simpatično je izjavio Tomislav muški član "Sinova". Naime, ova plesna skupina iz Slavonskog Broda ni u najluđim snovima nije mislila da će ući u finale te je sve uložila kako bi se što bolje predstavila u polufinalu.

Grupa broji 12 članova, godinama između 11 i 27 te djeluje u Slavonskom Brodu gdje, žale se članovi, nema pretjerano mnogo prigoda za nastupe. Nakon Supertalenta pri povratku u hotel doživjeli su šok kada su ih ljudi pozdravljali i trubili na ulici. Za finale Tomislav je koreografiju osmislio u autobusu pri povratku u Slavonski Brod, a u nedjelju je krenulo njeno uvježbavanje. No unatoč nedostatku vremena 'Sinovi' se nadaju da će koreografija ispasti dostojna finala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.