"Evo, prema izvještaju Porezne uprave, mi dnevno u kušaonici nove vinarije okrećemo veoma ozbiljan novac," pohvalio nam se na Vinistri Klaudio Tomaz, jedan od vodećih motovunskih vinara.
Radi se, koliko smo uspjeli razumjeti, o više tisuća eura dnevnog prometa. Štoviše, riječ je o iznosu većem od dnevnih utržaka brojnih istarskih restorana u ovo doba godine. Sudeći po sadašnjim podacima, nema nikakve sumnje da će u punoj sezoni Tomazova kušaonica bilježiti peteroznamenkaste dnevne prihode. Što je samo dokaz da se promišljena investicija u vinarstvu uvijek isplati.
Uložio više od tri milijuna eura
Klaudio Tomaz uložio je u novu vinariju otvorenu krajem lanjske godine, više od tri milijune eura. Gospodin Tomaz prepoznao je ugostiteljsko trgovački potencijal nove vinarije na sjajnoj lokaciji, pa je atraktivno uređena kušaonica, s fantastičnim pogledima na Motovun i vinograde, dobila posebno značajno mjesto u Tomazovom projektu.
Tomaz je investirao i u softver: angažirao je dvoje kompetentnih sommeliera, nabavio reprezentativne čaše, osmislio mali ali reprezentativni gastronomski program koji se vrlo dobro slaže s njegovim vinima.
I tako je Klaudio Tomaz novu vinariju pretvorio u prvorazrednu turističko gastronomsko vinsku atrakciju, koju svakodnevno posjećuje veoma mnogo ljudi, koji gotovo redovito kupe ponešto vina. Vina se u Istri već dugo prodaju kod kuće, u vinarijama. Ali, vjerojatno nitko osim Franka Kozlovića nije tako uspješno komercijalizirao svoju vinariju kao Klaudio Tomaz.
Tekst je, uz dozvolu, u cijelosti prenesen s portala Kult Plave Kamenice.