Vodimo vas na premijeru filma "Knjiga iskupljenja": Darujemo 60 pozivnica za po dvije osobe

AVANTURISTIČKI spektakl "Knjiga iskupljenja" odvodi nas u budućnost koja je opustošena ratom, nuklearnim, prirodnim katastrofama i svime onime čime nas inače plaše. Sve je potpuno uništeno i vlada bezakonje.

Oskarovac Denzel Washington glumi pustinjaka Elija koji je postao ratnik iz nužde, ali ne vlastitim izborom. Eli ima sudbinu koju mora ispuniti, a njegovu moć razumije jedino Carnegie kojeg glumi odlični Gary Oldman. Vječiti zlikovac Gary ovog puta glumi samoprozvanog vladara uništenog grada kojim haraju lopovi i razbojnici. On želi knjigu koju Eli posjeduje i nosi je u svom ruksaku. Riječ je o Bibliji za koju se vjeruje da je posljednja na svijetu. Eli je odlučan u tome da obrani što je njegovo i sasjeći će svakoga tko mu se nađe na putu. U doba kada su ljudi ili lovci ili plijen, on se usuđuje biti slobodan čovjek predan samo svojoj vjeri u ono što radi i odlučnosti da to obavi do kraja.

Biblija u službi pravde ili stjecanja moći?

Glavno pitanje koje priča nameće je: što doprinosi razvoju civilizacije? Eli vjeruje da će Biblija poslužiti kao temelj za novo, pravedno društvo, kao prilika za novi početak i izbjegavanje grešaka iz prošlosti dok Carnegie isti tekst vidi kao sredstvo kojim će kontrolirati ljude i proširiti svoju vlast. Njih se dvojica slažu da riječi ove knjige imaju veliku moć, ali njihovi su stavovi glede korištenja te moći potpuno različiti.

Priča o univerzalnim temama

Ova je priča je toliko obuzela Denzela Washingtona da je, kada su mu ponudili glavnu ulogu, pristao sudjelovati i kao producent. "Ovo je zanimljivo iskustvo", rekao je on. "Eli je čovjek s iznimno važnom misijom koja već jako dugo traje. Kad ga upoznamo, on je pri kraju misije, ali njegova najveća iskušenja tek slijede", pojašnjava oskarovac svoju ulogu. U vrijeme kad su filmovi katastrofe i sudnjeg dana posebno na cijeni, ovo je jedan od rijetkih filmova koji smatra da je izlaz u vjeri. "Ovo je priča koja govori o univerzalnim temama kao što su vjera, predanost, žrtva i, na koncu, nada. To su elementi koji su nas odmah privukli i koje smo pokušali prikazati", rekao je režiser Allen Hughes.

Nagradna igra

"Knjiga iskupljenja" veliki je kino hit koji se svakako isplati pogledati. Index vam daruje 2 x 60 pozivnica za premijeru u utorak, 19. siječnja u 20 sati. Premijera će biti u Cinestaru, Avenue Mall. Sve što trebate napraviti jest poslati nam svoje podatke na adresu index.nagrada@gmail.com s naznakom "Knjiga iskupljenja" i uz malo sreće i vi ćete moći vidjeti kako Denzel Washington ostvaruje novo, pravedno društvo! Nagradna igra traje do ponedjeljka u 9 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.