Za sve koji su bili na koncertu i žele još: 5 pjesama Dine Jelusića

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ako ste jedan od 70 tisuća pop sladokusaca koji su sinoć pohodili koncert Eda Sheerana, uvjeren sam da ste intimno upoznati s njegovim repertoarom i da niste tamo došli samo zato što je lik neizbježno gigantsko pop ime čijih vas je nekoliko pjesama uhvatilo u prolazu, a vidjeli ste da svi idu na koncert pa...

Na stranu talentirani džindžer s par fora više od svojih uzora poput Jasona Mraza, ono što vam je jamačno zapelo za uho sinoć je naš Dino Jelusić, poznatiji kao Jelusick. Bizaran izbor! Hard rock izvođač kao uvertira u Shape of you?! Kome je to palo na pamet?

Prilično sam siguran da ste Jelusicka najviše upoznali putem raznih karaoke showova - možda vas je začudilo što pjesme ne udaraju koliko bi čovjek pomislio da će predgrupa za ovakav pop spektakl udarati. U nastavku je pet pjesama koje čine presjek Jelusick karijere ako ste se jutros probudili u želji za tvrdim rokanjem i sl.

Dino Jelusić - Ti si moja prva ljubav / 2003.

Pop benger! Jelusić je najpoznatiji upravo po ovoj pjesmi koja od ove godine može konzumirati alkohol u Americi, a kombinacija Queena i šarmantnog dječaka koji je očito imao roditeljsku podršku za glazbenu karijeru iznjedrila je sjajnu pjesmu s najiskrenijim stihom u njegovoj karijeri, potpuno nepretencioznim "ti si moja prva ljubav, super mi je kad me pogledaš".

Dino Jelusić - Living my own life / 2011.

Dino Jelusić 2011. godine izdao je album Living my own life, koji je u međuvremenu izbrisao sa svega, ali ne bih ja bio vaša glazbena riznica da u ovaj članak ne ubacim bar jedan unlisted video s YouTubea. Nema na čemu!

Ovdje je vidljiv modus operandi kojeg će se Jelusić držati i u budućnosti: hard rock u raznim oblicima od kojih se svi naslanjaju na uzdanice prog/heavy kategorije. Ipak, prikladniji naziv možda je hard copy jer su njegove pjesme namjerno strašno bliske uzorima. Od strukture preko melodija i tekstova pa sve do vizualne prezentacije, kao da gledamo film o nekom mladom hard rock bendu koji je veća karikatura od Spinal tapa.

Najzanimljivija linija: "no one will not ever gonna stop me to: living my own life".

Zabavno za spomenuti iz ove unlisted serije - postoji i kaver Show must go on na nekom festivalu gdje je Jelusić za sebe napisao: "This was 3rd day of competition and Dino suffered from glottis problems and took 4 times medical help before this performance."

Obožžžžžž!

Dino Jelusić - Prošao sam sve / 2014.

Ovaj fantastični video jedan je od najboljih videa na YouTubeu. Podijeljen je u dva dijela: u prvom Jelusić govori da je album Prošao sam sve konceptualno remek-djelo s pjesmama koje traju "i po sedam minuta!", najprodavaniji album godine kad je izašao te objašnjava koliko teži koheziji glazbe i teksta. U nekoliko navrata uspoređuje se s Arsenom Dedićem. Ma naravno! Arsen Dedić! Zašto ne!

Nakon toga - urnebesno - kreće naslovna pjesma albuma koja pokazuje koliko stvarnost može biti različita od percepcije. Najarsenolikije linije u pjesmi: "bez oca i sestre hodam starim stazama / slike ranog djetinjstva gore mi u grudima / a danas nov sam čovjek, idem u nove pobjede / sve što je bilo ostavljam iza sebe". 

Dino Jelusić - Ti to dobro znaš / 2022.

Još jedan unlisted dragulj!

U pokušaju kapitalizacije televizijskih pojavljivanja, Jelusić je uzeo pauzu od svojih hard rock projekata Animal drive, Dirty Shirley i Jelusick za posljednju priliku hrvatskoj publici da prihvati arsenoliku genijalnost koju si autor očigledno pridaje.

Zabavno za istaknuti: u press releaseu je napisao da se "pjesma sastoji od više dijelova nego uobičajena pjesma". Nažalost, dijelovi su neinspirirani i tromi pa njihova brojnost nije naročit adut, a rokerska vokalna prenemaganja na hrvatskom jeziku ipak nisu lijep podsjetnik na Coverdalea i Gilliana, nego neugodna asocijacija da Općasnost i Divlje jagode još uvijek rokaju na motorijadama.

Dobrodošlo je što Jelusić ovdje tekstualno koketira s nečim što je moglo biti zanimljivo uz jako puno rezova i prilagodbi: trenuci poput kraja prve strofe, usporedba svjetova prije refrena i ovaj kul brejk s "veselili se ničemu" su obećavajući dašak arsenolike ambicije u izražavanju. Šteta što su stihovi oko toga toliko lišeni okusa i mirisa, što kulminira užasnim refrenom: "skupi snage za dalje, sada dolazi najteže / to dobro znaš / vidjeli sve, ali ne i ono najgore / ti to dobro znaš".

Šteta!

Jelusick - The great divide / 2023.

Ovo je blisko svemu ostalom što ovaj tvrdi roker radi. Power balada u stilu devedesetih vjerojatno je nešto najbliže popu što je njegov glavni bend napravio. Nije previše invazivno i vjerojatno će se svidjeti ljubiteljima stila jer je jako tipičan izdanak ovakvog rokanja. Nemojmo si lagati - čuli ste ovo sto tisuća puta. Jelusićev glavni adut, tvrdi muževni glas, ovdje je jednako postojan kao i na drugim pjesmama - ili nepostojan, u slučaju da niste ljubitelji emuliranja uzora u baš ovolikoj mjeri.

U tom grmu leži i glavni problematični zec njegova stvaralaštva: nema dovoljno ljepljivih autorskih zanimljivosti koje mogu rezati kroz strašno gust sloj ostavštine masne rokenrolštine na koju se Jelusić naslanja. Usprkos vokalnom i instrumentalističkom potencijalu, Jelusićevo stvaralaštvo samo pokazuje kako bi izgledala kaver svirka Deep purple/Whitesnake/Europe benda koji iz nekog razloga odbija svirati hitove.

"So if it sounds familiar... it’s not!"

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.