Zagreb postaje glazbena turistička destinacija, evo događaja koji se ne propušta

Foto: TZGZ

KAD SE UPALE veliki reflektori u centru Zagreba, a niz zgrade i ulice odjednom se čuju zvukovi violina, truba, timpana, dobrom dijelu građana jasno je što se zbiva. Kreće generalna proba i pripreme za koncert na open air festivalu u središtu grada. No ovaj festival je ponešto drugačiji od onih na koje je prosječna publika navikla.

Za razliku od glazbenih dvorana, za ovaj festival građani mogu odjenuti udobnu svakodnevnu odjeću i pronaći mjesto za sjedenje na travnjaku zelene površine Trga kralja Tomislava. I dok traju koncerti koji krenu taman kad grad malo odahne od ljetne žege u večernjim satima, poneki gradski tramvaj stopi se sa zvukom orkestra koji ga nadjača u svojoj izvedbenoj snazi.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nagovještaj ljeta i vrhunska glazba pod noćnim nebom

Zagreb Classic open air festival održava se na poznatoj zagrebačkoj lokaciji, na Trgu kralja Tomislava od 2016. godine. Ove godine će tako biti osmi put da će se za građane Zagreba i turiste okupiti najbolje od domaće i svjetske glazbene klasične scene. Od 21. lipnja do 1. srpnja u osam besplatnih koncerata publika će moći uživati u vrhunskoj klasičnoj glazbi na otvorenom. Svi koncerti počinju u 21 sat, a uz izvođače iz Hrvatske, ove godine nastupaju glazbenici iz Italije.

Zagreb Classic je kroz uspješne suradnje Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba postao prepoznatljiv festival u području kulture i navjestitelj zagrebačke ljetne turističke sezone. To je potvrdio i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je pozvao građane na neponovljiv doživljaj ovogodišnjeg izdanja festivala.

“Uz programe Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, orkestar Zagrebačke filharmonije, ansambl Zagrebačkih solista i ostale domaće i strane ansamble, Zagreb Classic će i ove godine pružiti, bez sumnje, vrhunski doživljaj građanima Zagreba na otvorenoj pozornici u srcu grada“, rekao je gradonačelnik Zagreba.

Foto: TZGZ

Nekad davno ljetni solsticij slavio se kao dan sunca, vatre i početak novog ciklusa, tj. godine. S početkom festivala Zagreb Classic u 2023. godini tako će se slaviti i Svjetski dan glazbe koji tradicionalno nalaže da glazbenici izađu na otvorene prostore, ulice i trgove kako bi učinili glazbu dostupnom svima.

Festival počinje simbolično na prvi dan ljeta s koncertom i programom San ljetne noći u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i Simfonijskog orkestra HRT-a pod dirigentskom palicom Britanca Martina Yatesa. Yates donosi dirigentsko iskustvo radeći s britanskim i skandinavskim orkestrima, a osobito se posvetio baletu i stoga redovito predvodi izvedbe Kraljevskog baleta u londonskom Covent Gardenu.

Na pozornici će mu se pridružiti i Balet HNK-a te sopranistica Josipa Bilić i solist HRT-ova orkestra Branimir Pustički na violončelu. Yates će voditi ansamble i publiku kroz raskošnu orkestralno-plesnu priču, od vedrog Sna ljetne noći preko bajkovite Trnoružice i avanturističkog On the Towna do vrhunca ljubavi Romea i Julije i čarolije Žar-ptice.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Publiku će u osam besplatnih koncerata uveseliti atraktivna lista izvođača, među kojima su Cameristi della Scala. To je komorni orkestar iz Milana koji djeluje već 40 godina na svjetskoj glazbenoj sceni. Na pozornici festivala Zagreb Classic 29. lipnja svirat će Dvorakova, Haydnova i Griegova djela.

Cine y Tango je program koji će izvoditi Zagrebačka filharmonija pod vodstvom talijanskog dirigenta Paula Spadara Munitta te će u 80 minuta trajanja donijeti pravu poslasticu. Tako će se 27. lipnja u ovom programu moći pronaći skladbe koje su ujedno omaž talijanskom filmskom skladatelju Federicu Felliniju, argentinskom skladatelju tanga Astoru Piazzolli te ostalima.

Na ovogodišnjem programu će se izvesti i program Let's swing again koji će prikazati Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom umjetničkog voditelja Mirona Hausera. Predstavit će glazbu iz zlatnog doba američkih big band orkestara, tj. razdoblja između 20-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća, s naglaskom na eru swinga.

Jedan dan atmosfere festivala upotpunit će i ansambl Zagrebačkog kazališta Komedija koji će noć obogatiti kroz glazbeni spektakl pun uzbudljivih priča i glazbe domaćih i stranih autora. Tako će publici dočarati Ljepoticu i zvijer, desetu po redu najdugovječniju brodvejsku produkciju svih vremena. Noć će nastaviti uz dijelove poznatih mjuzikala Mačke i Cabaret, a građani će moći uživati i u najljepšim brojevima mjuzikla Jalta, Jalta najznačajnijeg predstavnika zagrebačke škole, maestra Alfija Kabilja.

Filip Kos/PIXSELL

Da je Zagreb oduvijek bio prepoznatljivo mjesto za klasiku i glazbenu scenu, potvrđuje i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.

“Svi programi, kao i dosadašnjih godina, otvoreni su i besplatni za posjetitelje, a pojedini koncerti će se prenositi i na Hrvatskoj radioteleviziji. Veseli me da ćemo i ove godine svi imati priliku uživati u vrhunskoj klasičnoj glazbi pod vedrim nebom, u divnom ambijentu i ugođaju Trga kralja Tomislava, a ovogodišnji Zagreb Classic završavamo svečanim koncertom u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova u povodu obilježavanja 10. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji“, potvrdila je direktorica TZGZ-a.

Do 1. srpnja 2023. godine kroz raznovrstan program festivala Zagreb Classic 2023. nastupat će i ostali domaći ansambli. Među njima su Zagrebački solisti koji obilježavaju 70. godišnjicu osnutka, Zagrebačka filharmonija, solisti Opere HNK-a u Zagrebu i drugi eminentni ansambli i sastavi.

Detaljan program festivala može se pogledati na stranicama Turističke zajednice grada Zagreba ili ovdje. U slučaju nepovoljnih vremenski uvjeta, programi se otkazuju.

Sadržaj donosi Index i Turistička zajednica grada Zagreba u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.