ZAMP za 2023. domaćim autorima isplatio 23.8 milijuna eura, evo tko je dobio najviše

Foto: Miroslav Lelas/Robert Anic/PIXSELL

ZAMP je objavio poslovno izvješće za 2023., koje je otkrilo koji domaći autori su lani najviše zaradili.

>>Ovih 10 pjesama Hrvati su najviše streamali u 2023.

Od prodaje glazbenih licenci za djela 11 tisuća domaćih i više od 130 tisuća stranih autora HDS ZAMP ostvario je ukupne prihode u iznosu od 23.834.761,14 eura, što predstavlja rast od 8.93 posto ili gotovo 2 milijuna eura u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći rast prihoda autora zabilježen je u kategoriji koncerata (40.3%) i priredbi (24.4%), čime je 2023. godina ostvarila novi rekord u prihodima autora od autorskih prava na koncertima, festivalima i priredbama. Podsjetimo, HDS ZAMP je za proteklu godinu obradio čak 38.043 glazbena događanja, koja su se prosječno odvijala na više od 104 mjesta svakog dana u Hrvatskoj!

Značajan rast od čak 52.85% bilježe i autorski honorari od online i digitalnih prava. S trenutnim udjelom većim od 10% u ukupnim prihodima od autorskih prava, streaming je, izvještava ZAMP, "na odličnom putu da uskoro prestigne udio prihoda od klasične diskografije i nosača zvuka".

Najuspješniji autori na streaming servisima

Deset najuspješnijih domaćih autora na digitalnim servisima su (abecednim redom imena): Grgo Šipek Grše, Husein Hasanefendić Hus, Ivo Jagnjić, Marko Perković Thompson, Mihovil Šoštarić Lockroom, Nenad Ninčević, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić i Zlatan Stipišić Gibonni, koji predvodi i listu glazbenika s najviše prodanih ulaznica za svoje koncerte u Hrvatskoj 2023. godine.

Najveća zarada

Šestoro autora s digitalne liste, Hus, Ninčević, bračni par Huljić, Runjić i Gibonni, nalazi se i na listi najuspješnijih hrvatskih autora po ukupnoj zaradi, od svih izvora prihoda. Nju, uz spomenute, zaokružuju abecednim redom imena: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Miroslav Buljan i Neno Belan.

Najemitiranija domaća pjesma na TV-u i radiju

Povratnički singl Parnog valjka Moja glava, moja pravila autora Huseina Hasanefendića Husa dominirao je eterom u 2023. godini.

Duet Petra Graše i Nine Badrić Nemoj (autori Tonči i Vjekoslava Huljić te Petar Grašo) na drugom je mjestu najemitiranijih, a na visokom trećem nalazi se lanjska najuspješnija pjesma, hit Trebaš li me Matije Cveka i Eni Jurišić, čiju je produkciju odradio Z++.

Massimove izvedbe Malog kruga velikih ljudi i Zamisli drže četvrto i peto mjesto, na šestom su Stare navike Prljavog kazališta, dok je Mama ŠČ Leta 3 zauzela sedmu poziciju. Iz autorske radionice obitelji Huljić osmo i deveto mjesto najemitiranijih zauzele su Samo se ljubit isplati Jelene Rozge i Sve smo mogli imat Doris Dragović (autor glazbe Ivan Huljić).

Listu najemitiranijih 10 pjesama zaključuje balada Sve što treba znat o ženi dubrovačkog benda Silente, tj. braće Tibora i Sanina Karamehmedovića.

Strana glazba

Najzastupljeniji regionalni autori u domaćem eteru su bili Aleš Vovk (Raay), Bojan Vasić, Đorđe Balašević, Marjan Babić i Petar Stokanović.

Pet inozemnih autora čija su djela ostvarila najveće autorske prihode u Hrvatskoj su, ponajviše zahvaljujući rasprodanim koncertima, bili ABBA-in dvojac Benny Anderson i Björn Ulvaeus, zatim Daniel Reynolds i Wayne Sermon iz benda Imagine Dragons te James Jackson, poznatiji kao 50 Cent. Najemitiranija pjesma inozemnih autora u Hrvatskoj u 2023. bila je Flowers Miley Cyrus.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.