Zašto novi danski kralj neće biti službeno okrunjen?

Foto: Profimedia

DANSKA ima novog kralja. Kraljica Margareta II. danas je formalno abdicirala, a njezin sin prijestolonasljednik Frederik X. postao je novi kralj. Margareta II. je abdicirala nakon 52 godine vladanja. Popularna danska kraljica, koja je u dobi od 83 godine napustila prijestolje, najavila je nenadano svoju abdikaciju u govoru na Silvestrovo i šokirala naciju.

Novi kralj danas se pojavio pred javnošću sa svojom kraljicom Mary koju je poljubio na oduševljenje brojnih pučana.

Frederik X. postaje novi danski kralj, ali neće nositi krunu niti će imati ceremoniju krunidbe kakvu je prošle godine imao kralj Charles III.

Od 19. stoljeća nema krunidbe u Danskoj

Danci su imali krunidbe svojih monarha od 12. do 19. stoljeća. Obred se održavao u različitim oblicima od 1170. do 1840., uglavnom u katedrali Lund u Lundu, katedrali Svete Marije u Kopenhagenu i u kapeli palače Frederiksborg u Hillerødu.

No krunidbe danskih kraljeva sada pripadaju povijesti.

Ovaj je obred ukinut uvođenjem danskog ustava 1849. Danas se danska kruna prikazuje samo na monarhovom sprovodu, kada se nalazi na njegovom lijesu. Ni novi kralj, kao ni bivša kraljica Margareta II., nisu imali nikakvu formalnu službu ustoličenja.

Običaj je da se javno objavi stupanje novog monarha na dužnost s balkona palače Christiansborg.

12 monarhija u Europi, samo Britanci imaju krunidbu

Velika Britanija je posljednja europska monarhija u povijesti koja je zadržala ceremoniju krunidbe. U svim ostalim europskim monarhijama ceremonija krunidbe ne postoji nego se prijenos krune odvija na simboličnom nivou.

Primjerice, španjolski kralj priseže na vjernost kruni dok kruna stoji na oltaru za vrijeme službe u crkvi. Neke monarhije, poput Nizozemske i Belgije, ceremoniju krunidbe nikada nisu ni imale.

U Europi je opstalo ukupno 12 monarhija, ali samo su Britanci zadržali krunidbu. Uz to, ceremonija krunidbe britanskog monarha je događaj koji se prati na globalnom nivou.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.