Žene čine 17 posto ukrajinske vojske: Tu smo zbog istih razloga kao i muškarci

Foto: Instagram

OSIM bivše Miss Grand Ukrajine Anastasije Lenne, koja je visoke potpetice zamijenila za borbene čizme, pridruživši se ukrajinskoj vojsci u njezinoj obrani protiv ruske invazije, brojne su žene stale u obranu svoje zemlje.

Anastasia Lenna, predstavnica Ukrajine 2015. na izboru ljepote Miss Grand International, odgovorila je pozivu da brani svoj dom, sudeći prema njezinim Instagram objavama. Anastasia je objavila i fotografije na kojima nosi airsoft pušku, a slike su izazvale oduševljenje. Izgleda da je Anastasia zamijenila airsoft pušku onom pravom.

"Svatko tko prijeđe ukrajinsku granicu s namjerom invazije bit će ubijen!" napisala je na engleskom u subotu te objavila fotografiju naoružanih vojnika koji blokiraju cestu. 

U vojsci je i 79-godišnja Valentina Konstantinovska.

"Volim svoj grad, neću ga napustiti. Putin nas ne može zastrašiti. Da, to je zastrašujuće, ali borit ćemo se za Ukrajinu do samoga kraja", rekla je za Al Jazeeru.

S drugima je pristupila treningu koji u gradu Mariupolju organizira ekstremno desni bataljun Azov. Obučena je u pružanju prve pomoći, evakuaciji, baratanju oružjem i pucanje iz puške.

"Sanjala sam o tome da naučim koristiti pušku, još od 2014., ali bi mi rekli: 'Babuška, ti si prestara za to, trzaj će te srušiti s nogu'", dodala je.

Olena Bilozerska (42) nosi titulu najopasnije snajperistice u ukrajinskoj vojsci. Služila je kao dobrovoljac u mnogim žarištima istočne Ukrajine između 2014. i 2016. godine. Pucanju ju je podučio muž Valerij Voronov, vojni veteran koji je dugo najavljivao da će doći do rata. Vježbala je u šumama pored Kijeva, a dvije je godine komandirala vodom samohodne artiljerije u Donjecku.

"Ovdje smo da zaštitimo našu zemlju, naše obitelji", kaže Nadia Babič, koja je i prije ruske invazije stražarila na kontrolnom punktu u blizini Zolote, grada na istoku Ukrajine.

"Dečki se prema meni ponašaju normalno, kao i prema ostalim kolegama. Nema razlike", rekla je Nadia, koja na ruci kojom puca nosi zaručnički i vjenčani prsten, piše Yahoo.

Uvjerena je da muškarci i žene imaju potpuno jednake razloge za pristupanje vojsci.

"Želimo Ukrajinu zadržati slobodnom", dodala je.

Danas oko 17 posto ukrajinskih vojnih snaga čine žene. Od 2018. godine žene u vojsci imaju jednaka prava kao muškarci, a od 2019. mogu studirati na vojnim fakultetima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.