Znate li koja je nacija najviša na svijetu? Hrvati su na osmom mjestu

Foto: Press

Ako ste se ikad zapitali koja je nacija najviša na svijetu, evo odgovora. World of Statistics objavio je na X-u (bivšem Twitteru) nove podatke vezane uz visinu stanovnika.

Prema njihovim podacima, kad se gleda prosječna visina muškaraca, na prvom se mjestu nalazi Nizozemska s prosječnom visinom muškarca od 183.8 centimetara. Iza njih su Belgijci (182.2 cm) pa muškarci iz Bosne i Hercegovine (182.1 cm).

Srbi su na sedmom, a Hrvati na osmom mjestu

Na četvrtom mjestu su Crnogorci (182 cm). Slijede ih Danci i Norvežani (181.4 cm). Muškarci iz Srbije nalaze se na sedmom mjestu (181.3 cm), a osmo mjesto dijele Nijemci i Hrvati (181 cm).

Posljednja tri mjesta zauzeli su muškarci iz Indije (168.3 cm), Filipina (165.5 cm) i Vijetnama (164.4 cm).

Što je antropometrija?

World of Statistics navodi da je ova lista nastala na osnovi različitih antropometrijskih istraživanja i anketa koje su provele međunarodne zdravstvene i istraživačke institucije. Inače, antropometrijskim mjerenjem dobivamo podatke o veličini, obliku i sastavu ljudskog tijela. Navedene prosječne visine predstavljaju najnovija i najtočnija mjerenja dostupna za svaku zemlju.

Kao izvori su navedeni: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani (NHANES), istraživački članci objavljeni u stručnim časopisima Human Biology and Anthropology te podaci nacionalnih zdravstvenih agencija i statističkih biroa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.