Znate li što je Fridgescaping? Neobičan trend zaludio je TikTok i Instagram

Foto: Instagram

Društvenim mrežama proširio se trend pod nazivom - Fridgescaping, odnosno trend "uređenja unutrašnjosti hladnjaka" i mogao bi vas iznenaditi.

Ovaj pojam, izveden od engleskih riječi fridge (hladnjak) i landscaping (uređivanje krajolika), odnosi se na estetsko i funkcionalno uređenje unutrašnjosti hladnjaka. Nije u potpunosti nov, blogerica Kathy Perdue prva je iskoristila taj izraz prije 13 godina, no ovaj trend je tek sada postao popularan. 

Što je Fridgescaping?

Fridgescaping nije samo puko pospremanje hrane. To je, kako kažu korisnice TikToka i Instagrama, umjetnost koja kombinira organizaciju, dizajn i brigu o hrani na način koji unapređuje svakodnevno iskustvo korištenja hladnjaka. Radi se o pomnom dekoriranju unutrašnjosti hladnjaka vazama s cvijećem, ukrasnim svijećama i uokvirenim slikama i fotografijama ili figuricama.

Namirnice u hladnjaku se organiziraju da budu vizualno privlačne. Cilj je stvoriti prostor koji ne samo da izgleda lijepo već je i funkcionalan, s lako dostupnim namirnicama i optimalno iskoristivim prostorom. Ovaj trend naglašava važnost estetike u svakodnevnom životu, čak i unutar hladnjaka, koji često ostaje, kažu neke žene, zanemaren u kontekstu uređenja doma.

TikTok i Instagram obiluju fotografijama i snimkama hladnjaka čija je unutrašnjost dotjerana do zadnjeg detalja, a pomno birano cvijeće i ukrasi idilično se slažu s namirnicama koje se nalaze unutra.

Lynzi tematski uređuje hladnjake

Svakako se ovdje ističe dizajnerica interijera Lynzi Judish koja svojim videima pokušava potaknuti i brojne druge korisnike društvenih mreža da se poigraju i stilski obogate mjesto koje nikad prije nisu gledali na takav način.

U svemu pronalazi inspiraciju

Ova maštovita i kreativna tiktokerica voli tematski srediti svoj hladnjak, a najviše pažnje privukao je njezin Fridgerton - kreacija inspirirana Netflixovom hit serijom Bridgerton. 

Tom se prilikom poigrala s romantičnim detaljima. "Iskreno, ovo je bila jedna od najugodnijih stvari koje sam učinila u posljednje vrijeme. Upravo sam počela gledati treću sezonu Bridgertona, pa koje je bolje vrijeme da romantiziram svoj život s malo uređenja hladnjaka?" objavila je Lynzi Judish i dobila na svojoj objavi više od milijun pregleda.

No osim Fridgertona, inspirirala se i Hobbitom, a sada je uređenje tematski posvetila i filmu Beetlejuice.

Lynzi je i na svom Instagramu objasnila kako joj je pomoglo organiziranje hladnjaka. Rekla je da sada bolje prati namirnice te joj se ne može dogoditi da joj voće istrune. Također, objasnila je da ju ovaj trend potiče na isprobavanje novih i zanimljivih namirnica. "Volim imati proizvode koji lijepo izgledaju", priznala je. 

Ispričala je da su ona i suprug oduvijek uživali u kuhanju, ali da sada to rade s još većim guštom. "Kreativniji smo i u stvaranju obroka", rekla je. Lynzi tvrdi da se na ovaj način baca puno manje hrane.  

Oglasila se i liječnica

Povodom ovog trenda, oglasila se i liječnica Maria Knobel koja je rekla da bi glavni problem kod uređenja hladnjaka mogao biti rizik od kontaminacije. 

"Kada stavite dekoraciju u hladnjak, posebno ako ju je teško očistiti, zapravo kontaminirate njegovu unutrašnjost. Primjerice, dekoracije mogu na sebi imati bakterije ili plijesan, što može biti opasno ako dođe u doticaj s hranom", izjavila je Knobel, prenosi Healthline.

Problem je i regulacija temperature: "Postavljanje ukrasa u hladnjak može spriječiti protok zraka, što može dovesti do neželjenog rasta temperature i razvoja salmonele i Escherichije coli." 

"Također, neke dekoracije napravljene su od materijala koji nisu zamišljeni za upotrebu u blizini hrane. Ako u hladnjaku otpuste kemikalije, može doći do otrovanja hrane, što je posebno opasno za djecu i trudnice", zaključila je Knobel na kraju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.