11 pravila za odgoj snažnih i samopouzdanih djevojčica

Foto: Pixabay

Današnji zahtjevi prema ženama kompleksniji su nego ikad. Žena ne bi trebala biti samo brižna supruga i majka, već i osoba koja zna zauzeti se za sebe. Odgoj djevojčice danas znači pomoći joj da razvije i ženstvenost i snagu, samopouzdanje i odgovornost, sve dok se istovremeno uči voljeti i razumijevati sebe. Uz pomoć stručnih savjeta, donosimo važne smjernice koje će vam pomoći u odgoju samopouzdane, sretne i ispunjene mlade žene.

1. Učite nježnošću i pažnjom

Istraživanja pokazuju da su djevojčice osjetljivije na dodir i emocionalnu povezanost od dječaka. Zagrljaji, poljupci i topli dodiri stvaraju osjećaj sigurnosti u ranom djetinjstvu, a kasnije izgrađuju blizak odnos s roditeljima. Redovitim fizičkim kontaktom, poput maženja, grljenja i pohvale, pokazujete djetetu koliko vam je važno i time gradite temelje povjerenja koji će kasnije igrati veliku ulogu u međusobnom razumijevanju i otvorenoj komunikaciji.

2. Naučite je zdravom suprotstavljanju

Djevojčice su često sklone tzv. "sindromu odlične učenice", gdje se usmjere na stalno traženje odobravanja i nastoje biti što "bolje". Iako su pristojnost i razumijevanje važne kvalitete, jednako je bitno da djevojčica nauči izraziti neslaganje i zauzeti se za svoje mišljenje. Ako od rane dobi nauči postavljati pitanja i izražavati neslaganje na konstruktivan način, lakše će se nositi s pritiskom okoline i izražavati vlastite stavove.

3. Potaknite samostalnost i donošenje odluka

Djeca razvijaju samopouzdanje kroz donošenje vlastitih odluka i preuzimanje odgovornosti za svoje izbore. Dajte svojoj kćeri priliku da sama odluči što će obući, koju igračku će izabrati, kako će urediti sobu ili što će raditi u slobodno vrijeme. Tako jača vlastitu sigurnost u odluke i osjeća se uključeno u vlastiti život, što će joj pomoći u donošenju odluka u odrasloj dobi.

Naravno, postavite granice prema dobi. Ako želi nositi sintetičku kapu umjesto vunene, možete joj to dopustiti, ali svakako objasnite posljedice, poput mogućeg pojačanog znojenja.

4. Razvijajte osjećaj za ljepotu i estetiku

Razvijanje osjećaja za ljepotu može pozitivno utjecati na samopoštovanje djeteta. Vodite je u prirodu, pokažite joj umjetničke izložbe, skladne prostore i predmete – sve što nosi estetsku vrijednost. Kroz promatranje i razgovor o ljepoti oko sebe, vaše dijete uči oblikovati vlastiti ukus, što će mu pomoći u razumijevanju i izražavanju vlastite ženstvenosti i stila.

5. Podučite je prepoznavanju i upravljanju emocijama

Djevojčice su često emotivnije i sklonije dubljem doživljavanju svojih osjećaja. Već od rane dobi razgovarajte s njom o tome kako se osjeća, objasnite joj što su emocije i kako ih prepoznati. Recite joj da je u redu biti ljuta, tužna ili razočarana te joj pomozite shvatiti kako te emocije izraziti na konstruktivan način. Time joj pomažete razviti emocionalnu inteligenciju, koja će joj kasnije biti od velike koristi u odnosima s drugima i u osobnom životu.

6. Usadite zdravu naviku brige o sebi

Higijenske navike i briga o sebi vrlo su važan aspekt odgoja djevojčica. Naučite je dnevnim ritualima, kao što su pranje zuba, održavanje čiste kose, higijena i briga o koži. Rutina čini čuda u pogledu urednosti i njegovanog izgleda, što dugoročno utječe na samopouzdanje. Briga o sebi od malih nogu razvija odgovornost prema vlastitom tijelu i pomaže u održavanju zdravih navika kasnije u životu.

7. Potičite trud, a ne samo izgled

Lijepo je čuti pohvale poput "lijepa si", ali važno je ne zadržavati se samo na tome. Pohvalite je zbog truda, kreativnosti, upornosti i pozitivnih osobina kao što su hrabrost i odgovornost. Djeca koja dobiju pohvalu za postignuća koja proizlaze iz njihovih osobina i truda, lakše razvijaju unutarnju motivaciju i samopouzdanje. Tako im pomažete da grade samopouzdanje na temelju vlastitih vrijednosti, a ne samo na vanjskom izgledu.

8. Uključite je u kućanske poslove

Kako biste svoju kćer pripremili za samostalan život, potičite je na sudjelovanje u kućanskim poslovima. Djeca često uživaju u jednostavnim zadacima, kao što su spremanje igračaka ili brisanje prašine. Uz vašu pomoć, zadaci mogu postati zanimljiva aktivnost. Kroz ovakve navike razvijate njenu odgovornost i samostalnost, a kasnije ćete dobiti pouzdanog kućnog pomagača.

9. Oslobodite njezinu ženstvenost

Važno je da djevojčica ima priliku razvijati svoju ženstvenost i emocionalnu stranu, inspiriranu primjerom majke. Naučite je vrijednostima ljubaznosti, fleksibilnosti i brige prema sebi i drugima. Dobar način za to može biti briga o kućnom ljubimcu ili biljci, gdje uči biti odgovorna i pažljiva prema nečemu što ovisi o njoj. To može biti njezin prvi korak prema razumijevanju nježne, ali i snažne strane svoje ženstvenosti.

10. Podržite njezine hobije i interese

Umjesto da svoje neostvarene ambicije prenesete na svoje dijete, potičite ga da razvija vlastite interese. Ako vaša kći pokazuje sklonost prema nogometu ili znanstvenim projektima, podržite je, bez obzira uklapa li se to u klasične rodne stereotipe. Razvijanje hobija i interesa, čak i ako se često mijenjaju, pruža djeci priliku da istražuju svijet i otkrivaju što im istinski odgovara.

11. Usadite zdrave životne navike

Kao roditelj, najbolji način za usvajanje zdravih navika jest vlastiti primjer. Djevojčica promatra obitelj i oponaša njihove obrasce. Stoga, ako želite da razvije zdrav odnos prema prehrani, tjelesnoj aktivnosti i osobnoj higijeni, prakticirajte ih sami. Povedite je na planinarenje, bazen ili na zajedničku pripremu zdravih obroka. Ako osjeti radost i podršku obitelji u brizi za zdravlje, bit će motivirana da ih sama održava i kasnije u životu.

Roditeljske greške koje treba izbjegavati

Odgoj djevojčice zahtijeva svjesnost o roditeljskim greškama koje mogu ostaviti dugoročne posljedice. Pretjerano zaštitništvo može ograničiti djetetovu samostalnost, dok zabrana preuzimanja ikakvih rizika može dovesti do nesamostalnosti i nesigurnosti. Umjesto da rješavate sve probleme za nju, pružite podršku, ali joj dopustite da se sama nosi s izazovima. Također, izbjegavajte nametanje vlastitih uvjerenja i očekivanja – osigurajte joj slobodu da razvija vlastitu osobnost i odnose s ljudima na temelju vlastitog iskustva.

Odgojiti djevojčicu koja je istovremeno snažna, nježna i samosvjesna, zahtijeva strpljenje, ljubav i balans između potpore i slobode. Uz svjesno roditeljstvo i pažljivo usmjeravanje, vaša će kći moći razviti samopouzdanje, osjetiti unutarnju vrijednost i postati sretna, uspješna žena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.