6 načina na koje možete pomoći samohranim roditeljima i malo im olakšati život

Foto: Shutterstock

POSTATI roditelj životno je putovanje ispunjeno radošću, ljubavlju, ali i brojnim izazovima. Cijeli proces odgajanja djeteta može biti vrlo zahtjevan kada u njemu sudjeluju dvoje roditelja, a još više kada je sve na jednoj osobi. To je stvarnost samohranih roditelja koji balansiraju posao, obveze i sve oko života svoje djece. U nastavku donosimo šest načina koje su stručnjaci s portala Daily Mom izdvojili kako im možete pomoći.

Saslušajte ih i budite njihova emocionalna podrška

Jedan od najmoćnijih načina kako možete pomoći samohranim roditeljima jest slušanje i pružanje emocionalne podrške. Roditeljstvo može biti preplavljujuće, a imati nekoga tko će roditelje saslušati bez osuđivanja može učiniti značajnu razliku za njihovo mentalno zdravlje. Uzmite si vremena da ih pitate kako su, iskreno saslušajte njihove brige, strahove i uspjehe te im pokažite da su njihovi osjećaji važni i da ste tu za njih.

Kada ih oslušate, pobrinite se da budete u prostoru u kojem se osjećaju sigurno podijeliti sve što ih muči. Pokušajte razumjeti njihove izazove i pokažite suosjećanje. Kako biste im još više pokazali da ste tu za njih, isključite telefon i sve što bi vas moglo ometati. Potičite ih da u svojim odgovorima budu opširniji, a ne da odgovaraju samo s "da" ili "ne".

Ponudite se obavite neke obveze za njih i pomoći im s kućanskim poslovima

Samohrani roditelji imaju mnogo obaveza – od upravljanja kućanskim poslovima do obavljanja svakodnevnih zadataka uz brigu o djeci. Pomoć u ovim aspektima može biti neprocjenjiva. Možete se ponuditi pomoći u poslovima poput čišćenja kuće, pranja rublja ili odlaska u kupovinu. Ako ste u mogućnosti, unajmite čistačicu na dan ili organizirajte prijatelje kako bi zajednički pokrili troškove, savjetuju stručnjaci s Mom Daily.

Organizirajte neko druženje za djecu

Djeca uživaju u igri s vršnjacima, no samohranim roditeljima može biti izazovno organizirati druženja zbog ograničenog vremena i resursa. Kao prijatelj ili član obitelji, možete organizirati druženja ili predložiti lokalne aktivnosti u kojima bi njihova djeca mogla uživati. Na taj način omogućavate majci mali predah i priliku djeci za nova prijateljstva.

Ponudite pomoć s čuvanjem djece

Čuvanje djece često je jedan od najvećih izazova za samohrane roditelje. Kada god možete, imate vremena i želite to učiniti, ponudite se da čuvate njihovu djecu na nekoliko sati kako bi mogli obaviti svoje obaveze ili jednostavno uzeti vrijeme za sebe. Čak i sat do dva vremena može značajno utjecati na to da roditelji malo predahnu i odmore od svega. 

Dajte im do znanja da možete i financijski pomoći ako je potrebno

Financijska stabilnost ključna je za svakog roditelja, posebno za samohrane roditelje koji sami snose najveći dio obiteljskih troškova. Ako možete, ponudite financijsku podršku kako bi se pokrili osnovni troškovi poput stanarine, režija ili čuvanja djece. Nemojte roditelje prisiljavati da uzmu novac od vas, već im samo dajte do znanja da ste im na raspolaganju ako će im pomoć trebati u bilo kojem trenutku. 

Ponudite im pomoć u obliku prijevoza

Pouzdan prijevoz može biti važan, bilo da se radi o odlasku na posao, vođenju djece u školu ili odlasku na sastanke. Ako imate automobil i slobodno vrijeme, ponudite prijevoz ili pomoć u obavljanju obaveza. Posebno ako i sami imate djecu koja se slažu s djecom samohranih roditelja, ponudite im da njihovu djecu odvezete u vrtić ili školu kako biste im dali malo više vremena za sebe ujutro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.