Aditivi u hrani koji su štetni za djecu

Foto: Shutterstock

SVI znamo da se u hranu dodaju razni aditivi koji trebaju popraviti njenu boju i teksturu. Da li ste znali da čak 10 posto tih aditiva može uzrokovati smetnje u radu probavnog i živčanog sustava? Kada kupujete hranu uvijek pročitajte deklaraciju, jer se iza šifri i brojeva kriju spojevi štetni za zdravlje. Mi vam donosimo popis aditiva koje bi trebali izbjegavati. 

 
Tartrazin (E102)
 
Žuta boja (E102) za čiju se proizvodnju koriste aromatizirani ugljikovodici iz nafte, može uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Ne možete samo izbjegavati žutu hranu (što bi bilo najjednostavnije), jer se ova boja miješa s jarko plavom (133) za dobivanje zelenih nijansi, pa zato uvijek provjerite deklaraciju
 
Možete je naći u senfu, zubnom koncu, energetskim pićima, slatkišima, gotovim smjesama za kreme, bezalkoholnim pićima, sportskim pićima, kokicama, želeima, džemovima i sladoledu.
 
Sunset žuta (E110)
 
Još jedna prehrambena boja dobivena iz nafte, nosi oznaku 110 i koristi se za hranu koja se proizvodi na visokim temperaturama.
 
Može se naći  u kukuruznom čipsu, narančastim i žutim želeima te džemu od naranče i marelice. 
 
Uzrokuje hiperaktivnost kod male djece, svrbež kože, oticanje, proljev i povraćanje.
 
Jarko plava (E133)
 
Još jedan produkt iz nafte, ova boja je  početku bila zabranjena u mnogim dijelovima Europe, jer se smatralo kako uzrokuje alergijske reakcije kod ljudi koji pate od astme. Europska unija ju je certificirala kao sigurnu, pa se sada ponovno može pronaći u raznim proizvodima.
 
Nalazi se u proizvodima kao što su žvakaće gume, slatkiši, pića, sladoled i proizvodi kao što je vodica za usta. 

Cochineal crvena (E120) i Ponceau 4R (E124)
 
Ove vrste crvenih boja uzrokuju alergijske reakcije, a mogu dovesti i do anafilaktičkog šoka te pojačati simptome astme. 
 
Spoj 120 proizvodi se od aluminijskih soli karminske kiseline, iz insekta coachineal, a spoj 124 iz nafte. 
 
Može ih se pronaći u keksima, preljevima, sladoledima, sokovima, jogurtima i slatkišima. 

Allura crvena (E129) i Amaranth (E123)
 
Ove crvene boje povezane su s raznim poremećajima. Boja E129 s hiperaktivnošću, a boja E123 može uzrokovati probleme s jetrom i, u najgorem slučaju, rak.
 
Mogu se pronaći u kolačima, želeima, čokoladama i gumama za žvakanje.
 
Sulfati 220, 221, 222, 223, 224, 225 i 228
 
Sulfati se koriste za konzerviranje hrane, a funkcioniraju tako da u hranu ispuštaju sumporni dioksid kako bi spriječili da postane smeđa. Sulfati E220 najčešće se koriste kod sušenih marelica kako bi zadržale lijepu, svijetlu boju.

Benzoati 210, 211, 212 i 213
 
Aditiv hrani sodium benzoat koristi se u bezalkoholnim pićima i uzrokuje hiperaktivnost. 
 
Benzoat E211 koristi se kod ukiseljene hrane kao konzervans. 
 
Nitrati 249, 250, 251 i 252
 
Nitrati se dodaju u trajne mesne proizvode kao što su kobasice, a pomaže u očuvanju boje i sprječava razvoj bakterija. 
 
Nitrati su povezani sa svrbežom kože, oticanjem i anafilaksom.
 
Natrij
 
Natrij nije sintetički aditiv, ali kada čitate deklaraciju imajte na umu da je sol mineral koji se najviše koristi. Većina povrća sadrži dovoljno soli, a ako tome dodate i hranu koju konzumirate, a koja sol koristi kao konzervans, lako je prekoračiti dozvoljen dnevni unos.
 
Liječnici preporučuju smanjen unos soli kod djece mlađe od sedam godina, jer može uzrokovati povišeni krvni tlak.

Monosodium glutamate (MSG) 621
 
U 70-ima ga se povezivalo s azijskom hranom, a smatralo se da uzrokuje migrene, pojačano znojenje i bol u prsima. Iako većina kineskih restorana promovira kako je njihova hrana bez MSG-a, još uvijek ga se može pronaći u čipsevima od krumpira i kukuruza pod šifrom 621.  
 
MSG je prirodna supstanca, ali kao i kod soli, djeca bi trebalo ograničiti unos.
 
Kofein
 
Kofein je stimulans koji utječe na živčani sustav. Uglavnom ga povezujemo s kavom i čajem za koje znamo da ih djeca ne bi smjela piti, ali visoka razina kofeina nalazi se u coca coli, energetskim pićima i nekim čokoladicama. 
 
Guarana ima isti učinak kao i kofein i nije prikladna za djecu mlađu od 16 godina.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.