Odučite djecu od rasprave i svađanja

Foto: Shutterstock

RASPRAVLJANJE i svađanje može se dogoditi bilo kada, bilo gdje i u bilo kojoj dobi djeteta. Dijete nešto želi, mama ili netko od obitelji kaže ne i tada kreće rasprava i svađa. Roditelji se obično naljute, jer misle da će tako prekinuti raspravu, ali dijete priča brže i glasnije želeći objasniti svoj stav. Na kraju roditelj dođe do ruba i vikne "Prestani", ali rasprava je tek tada na vrhuncu. Zbog čega je to tako i zašto djeca ne prestanu s raspravljanjem i pregovaranjem kad roditelj kaže dosta? 

 Djeca misle kako su roditelji uvijek u pravu. Kako vide kod odraslih da inzistiraju, raspravljaju i pregovaraju između sebe, djeca smatraju kako je to ispravan način da se dobije ono što želiš. Oni odabiru ovu opciju, jer su mali i ne mogu racionalno razmišljati. 
 
Glavna pogreška kod roditelja je njihova reakcija na svađu i raspravu. Roditelj na djetetovo vikanje uzvraća vikom i spušta se na djetetov nivo, gubeći tako dio svog kredibiliteta. Zato dijete ne reagira kada mu roditelj kaže da prestane.
 
Često puta roditelji kažu " Moram vikati kada me ne slušaš". Mnogi roditelji smatraju kako dijete prvo treba promijeniti svoje ponašanje, a zatim će oni prestati vikati, ali zapravo je način da se rasprava prekine upravo suprotan. Jednom kada se roditelj smiri i dijete će biti u stanju smireno razgovarati. 
 
Savjeti koje vam donosimo neće učiniti da svađe nestanu zauvijek. One se vraćaju u ciklusima kao dio djetetova razvoja. Dijete nakon svakog razvojnog ciklusa započinje svađu i raspravu čisto kako bi vidjelo da li stara pravila još vrijede. 
 
1. Prva stvar koju roditelj treba napraviti je da gleda na situaciju iz djetetove nezrele perspektive, a ne logičnim razmišljanjem odrasle osobe. Vidite isto što i vaše dijete. Morate razumjeti kako pregovaranje, raspravljanje i vikanje uči vaše dijete da je to način za dobivanje onoga što želi. 
 
2. Morate se zapitati kakav odnos želite sa svojim djetetom. Sve što sada učinite imat će veliki utjecaj na dijete kasnije u životu. Ako se nastavite svađati i raspravljati s djetetom to će vas koštati kada ono uđe u pubertet. Svijest o budućnosti koja vas čeka može biti velika motivacija za promjenu.
 
3. Djeca nauče 100 posto više od vas nego od onoga što vi izgovorite. Morate pokazati djetetu da je moguće učiniti ono što od njega tražite. Ako želite da dijete kontrolira svoje ponašanje, vi prvo morate kontrolirati sebe.  
 
4. Roditelji moraju promijeniti svoje ponašanje prije djece. Kada osjetite potrebu da vičete i svađate se, jednostavno šutite 10 do 60 sekundi. Napravite svjesnu odluku da se prestanete svađati. I nemojte misliti da je dijete pobijedilo. Šutnja je uglavnom veća kazna od vikanja. Kada roditelj šuti, tako privlači djetetovu pozornost i dijete automatski pretpostavlja da šutnja ne donosi ništa dobro. Osim toga, tako postavljate model ponašanja za vaše dijete. 
 
Kada se smirite, objasnite djetetu da više nećete razgovarati s njim kada se svađa. Ako ne objasnite razloge šutnje, dijete će misliti da ga ignorirate i to će samo pogoršati stvar.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.