Ručaj sirovo: Donosimo vam prijedloge za ukusno i zdravo predjelo, glavno jelo i desert

Foto: Shutterstock

ONOME tko nije probao pojam sirove prehrane vjerojatno je vrlo dalek. Sirovu hranu mnogi autori navode idealnom za zdravlje, prirodnom, nutritivno superiornom.No može li ona biti stvarna, ukusna, zasitna i praktična za čovjeka dvadesetprvog stoljeća?

Svježe voće i salate dio su tradicionalne prehrane, ali za većinu to nije dovoljno široka lepeza namirnica. Osobito uspoređujući sa smjernicama za uravnoteženu prehranu djece, ali i istinskom potrebom za raznolikošću. Onome tko je eventualno probao zelene kašaste sokove te termički neobrađene torte i kolače još uvijek nije jasno kako složiti cjeloviti, zasitan obrok na sirovojelski način.

A pristupa sirovoj prehrani ima mnogo pa će tako neki sirovojedci jelovnik slagati na bazi ugljikohidrata, odnosno voća. Ovaj izbor ručka za oko četiri osobe niskoglikemijski je te se kalorijski temelji na prirodnim masnoćama: avokadu, ekstra djevičanskom maslinovom ulju i orasima.

Za predjelo: bistra juha s komoračem

Glavno jelo: marinirani patlidžani

Desert: začinjene pole jabuka

Preporuka je koristiti organski uzgojene neobrađene namirnice i hladno prešana ulja. Umjesto dehidratora za početak može poslužiti pećnica podešena na najnižu temperaturu s ventilatorom i odškrinutim vratima.

Bistra juha s komoračem

Sastojci:

4 šalice narezanog gomolja komorača

2 šalica narezane rajčice

žlica iscijeđenog limunovog soka

usitnjeni češanj češnjaka, žličica origana, žličica kadulje, žličica cvijeta soli

Za posluživanje: šalica narezanog avokada, pola šalice usitnjenog peršina i listića komorača

Priprema:

Komorač, rajčicu, limunov sok, češnjak, origano, kadulju i sol stavite u blender te dobro izradite.

Duži rad blendera smjesu će i ugrijati. Procijedite juhu i dodajte avokado, listiće peršina i komorača.

Juhu možete dodatno ugrijati do 41°C, primjerice u dehidratoru.

Marinirani patlidžani

Sastojci:

3 mala patlidžana

2 žličice cvijeta soli

Marinada: 2/3 šalice hladno prešana maslinova ulja, 2 žlice timijana, do pola žličice cvijeta soli

Za posluživanje: pola šalice rajčice sušene na suncu, prethodno namočene oko 3 sata i narezane, pola šalice usitnjenog peršina

Priprema:

Patlidžane ogulite i narežite na kolutove debljine oko 1 cm.

Posolite ih i ostavite oko pola sata u cjedilu. Isperite ih te dehidrirajte oko pola sata na 45°C.

Timijan istucite u mužaru i pripremite marinadu.

Patlidžane stavite u posudu, prelijte marinadom te  je utrljajte u svaku plošku.

Posložite patlidžane na silikonsku podlogu i dehidrirajte ih oko dva sata na 45°C.

Poslužite ih sa sušenim rajčicama i peršinom.

Začinjene pole jabuka

Sastojci:

6 jabuka

Za umak:

2 šalice grožđica

1 žlica cejlonskog cimeta

2 žličice mljevenih klinčića

2 šalice izvorske vode

Za posluživanje: orasi, prethodno namočeni oko 2 sata te dehidrirani

Priprema:

Jabuke prerežite na pola i izvadite sredinu s košticama. Dehidrirajte ih oko pola sata na 45°C.

Preostale sastojke izradite u blenderu. Jabuke stavite u posudu i prelijte ih pripremljenim umakom.

Ostavite da odstoje oko pola sata. Jabuke zatim stavite na silikonsku podlogu, a preostali umak žlicom stavite u izdubljeni dio jabuke.

Dehidrirajte ih još oko 4 sata i poslužite tople s orasima.

Dobar tek!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.