Ilustracija: Shutterstock
GENERACIJAMA jače začinjena hrana ima reputaciju da loše utječe na trudnoću.
Stručna tijela poput Američkog trudničkog udruženja savjetuju trudnicama da izbjegavaju sirove ili nedovoljno kuhane morske plodove, meso i jaja, suhomesnate proizvode koji nisu termički obrađeni, ribe s visokim postotkom žive, nepasterizirane mliječne proizvode i sokove, alkohol, biljne čajeve, pića s visokim postotkom kofeina te neoprano voće i povrće. Ta hrana u rijetkim slučajevima može naškoditi fetusu. Međutim, jače začinjena hrana smatra se sigurnom.
Među ženama se generacijama širila dezinformacija da prezačinjena hrana može uzrokovati preuranjen porod i pobačaj. Za to nema znanstvenih dokaza.
Mogući probavni problemi za mamu
Međutim, jako začinjena hrana može smetati trudnicama koje u trudnoći nerijetko postaju osjetljivije na mirise i okuse pa im neka hrana počne jako smetati. Trudnice koje pate od jutarnjih mučnina trebaju izbjegavati začinjenu hranu, kao i svaka druga osoba kojoj je mučno zbog toga što se zbog nje probava može dodatno pokvariti.
Osim toga, poznato je da začinjena hrana može uzrokovati žgaravicu i probavne smetnje. Čak i ako prije trudnoće niste imale takvih problema, takva bi vam hrana u trudnoći mogli raditi velike poteškoće. Želudac je u trudnoći, osobito poodmakloj, poprilično stisnut. Također, tijekom trudnoće se mišići probavnog sustava malo opuštaju, što dovodi do usporavanja probave, a to pak rezultira vraćanjem želučane kiseline u jednjak, što dovodi do neugodnog, peckavog osjećaja.