U vodu, pačići!

Foto: 123f

TRENUCI kupanja su posebni. Dodir s vodom, koji mališani tako dobro poznaju nakon što su devet mjeseci proveli u njoj, sviđa im se, zabavlja ih i uzbuđuje. Na samom početku možda se malo preplaše te ispusti koju suzicu. Dajte bebi vremena i vidjet ćete kako će joj se svidjeti... Plakat će kada je izvadite iz kadice. Osim toga, kupanje je aktivnost koju može obaviti i tata (mnogi uživaju u tome čak i više od beba), što će vam omogućiti da se odmorite ili iskoristite vrijeme za nešto drugo. 

Navika kupanja


Kupanje je jedinstveni trenutak ne samo zbog nužnosti održavanja higijene, već i zbog odnosa i kontakta s roditeljima. Bebama odgovara jedno kupanje dnevno. Pomaže im da se opuste i, naravno, da budu čiste. Taj trenutak treba pretvoriti u poseban trenutak dana, pogotovo kod novorođenčadi. Dok se kupa, imamo se prigodu igrati sa svojom bebom, a ona može uživati u dodiru s roditeljima više no ikad. Nije na odmet promatrati golu bebicu i provjeriti je li sve u redu.

Kada i kako kupati bebu - svaki dan?

Novorođenčad jedva da se i uprlja, stoga im nije potrebno dugo i temeljito kupanje. Katkad ga možete i preskočiti. Druga je stvar ako svoju bebu kupate samo da se opusti. Ako je svakodnevno kupamo, važno je da to činimo s blagim proizvodima, jer bi kupke s previše sapuna i pjene mogle nauditi nježnoj bebinoj koži. Katkad je dovoljna samo kratka kupka (nekoliko minuta) u toploj vodi. S vremenom, kako rastu, djeci će biti potrebno svakodnevno kupanje; možda ćete ih trebati kupati i više nego jednom na dan. Puzanje, igranje sa zemljom u parku, hranjenje... zahtijeva svakodnevnu higijenu.

Zagrijana prostorija

Iznimno je važno da je voda u kojoj kupate bebu na pravoj temperaturi i da je prostorija u kojoj je kupate ugodno zagrijana. Preporučuje se da je voda zagrijana na 35 stupnjeva do 37 stupnjeva, a kupaonica ili prostorija mora biti na 24 stupnja. Dobro je imati na raspolaganju mali grijač. Tada možete kontrolirati razliku u temperaturi koja ne smije biti prevelika da se beba ne bi pothladila nakon što je izvadimo iz vode i položimo na ručnik. Njihov organizam još uvijek nije spreman reagirati na nagle promjene temperature kao tijelo odrasle osobe. No nije pametno ni previše zagrijati prostoriju za kupanje jer će bebi, kada je preselimo u drugu prostoriju, biti hladno pa postoji opasnost od prehlade. Najbolje je razodjenuti ih i odjenuti u istoj prostoriji u kojoj ih kupamo. Kako bebi ne bi bilo hladno za vrijeme kupanja, kadica bi trebala biti dovoljno napunjena vodom. Najugodnije će joj biti ako voda pokriva ramena vaše bebe.

Ne žurite s odijevanjem

Nakon što ste završili s kupanjem, ne žurite s oblačenjem. Ako je, kao što smo spomenuli, prostorija ugodno zagrijana, dopustite da slobodno maše nožicama. Tako, bez odjeće, vaša beba uživa, a kada je dovoljno stara da to može učiniti, zadovoljno se poigrava svojim rukama i nogama. Nakon toga pravi je trenutak da je izmasiramo, uživamo u dodiru s nježnom kožom ili čak malo gimnasticiramo. Tada je, konačno, spremna i za odijevanje.

Savršen trenutak

Važno je da bebu ne kupate neposredno nakon hranjenja jer težina vode na punom trbuščiću može biti uzrokom nezadovoljstva. Bolje je pričekati barem pola sata. Bebu nije preporučljivo kupati ni s praznim želucem jer će biti nemirna i neće uživati u kupanju ako je muči glad. No činjenica je da će se beba, ako je kupate prije spavanja, opustiti i lakše zaspati. Ipak, nema matematičke formule koja jamči da će nakon večernjeg kupanja dijete lakše zaspati. Ako vaša beba nema problema sa spavanjem i bez večernjeg kupanja neće ništa lošije spavati. Mirnijim bebama možda će odgovarati jutarnje kupanje. Nemirne bebe, te bebe koje ne mogu zaspati, kasno će poslijepodnevno ili noćno kupanje smiriti.

Uvijek u isto vrijeme

Bebama je potrebna rutina, ulijeva im sigurnost pa će ako ih priviknete na raspored, biti mirnije. Kupanje tako, uz hranjenje, spavanje, igru... može postati još jedna aktivnost pa je važno da se beba kupa svaki dan u isto vrijeme, te da slijedite isti ritual.

Dobro ih držite

Na početku nije lako snalaziti se s bebom u rukama; podići je, nositi je... A zamislite kako je tek u kadi gdje je sve tako sklisko. No ipak, ako znate kako treba uhvatiti bebicu, osjećat ćete se sigurnijim, a vaša beba neće biti u nikakvoj opasnosti. Važno je da je uhvatite odlučno i čvrsto te da je obuhvatite rukom kako bi na vašu podlakticu oslonila glavicu. Tako će vam druga ruka biti slobodna da njome možete polijevati dijete, obrisati ga spužvicom ili pridržati ručnik prije no što ga izvadite iz kadice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.