Ako odgajate vrlo zahtjevno dijete, ova teorija bi vas mogla utješiti

Foto: Shutterstock

ZAŠTO su roditelji neke djece opušteni i ležerni, dok su drugi roditelji iscrpljeni, s osjećajem krivnje i frustrirani? Je li to zbog njihovih roditeljskih vještina ili zbog nečeg drugog?

Nisu sva djeca ista

Svi vjeruju toj izjavi, ali su iznenađeni kada njihova beba nije ono što su priželjkivali: laka beba. Kada dobiju ne tako jednostavnu bebu koja više plače, odbija spavati i, unatoč primjeni svih savjeta, čini se da ju je nemoguće umiriti, uglavnom krive sebe.

Možda imate poteškoće s dojenjem. Smatrate da ste neuspješni. Što radite krivo? Što ako se ne uspijete povezati s bebom?

Beba koja plače, ne spava ili se doima razdražljivom nije vaša krivnja

Istina je da ne radite ništa pogrešno, kako piše roditeljska stranica Baby Chick. Obično nakon odlaska liječniku s ovim simptomima slijede dijagnoze kolika, moguće alergije na mlijeko, a ponekad i refluksa.

Mijenjaju se rutine hranjenja, povremeno se dodaju lijekovi i nude se drugi savjeti. S vremenom uhvatite ritam i pronađete ono što bebi odgovara. Možda drijema u ležaljci na upaljenoj perilici rublja ili je vozite okolo u autu, ali situacija se smiri ili ste jednostavno preumorni da biste to i dalje primjećivali.

Temperament je prirodni dio djetetove osobnosti i dispozicije

To je genetski otisak koji se nasljeđuje. Krajem 1950-ih dvoje dječjih psihijatara, dr. Stella Chess i Alexander Thomas, mapirali su devet osobina kod dojenčadi i pratili određenu skupinu djece u trajanju od 30 godina. Ovo istraživanje dokazalo je da se osobine temperamenta malo mijenjaju tijekom vremena. Međutim, dobra vijest je da se temperament može promijeniti obukom roditelja za specifične osobine.

Ove osobine temperamenta u stilu ponašanja mogu se testirati do tri mjeseca starosti. Neke su kombinacije prirodnog temperamenta djece jednostavne, neke ponekad izazovne, a neke su pretežno teške većinu vremena. Poznavanje djetetova temperamenta može vas pripremiti na vjerojatne obrasce ponašanja koji će uslijediti.

Moguće je predvidjeti uspjeh ili izazove vašeg djeteta

Roditeljski plan, putokaz posebno osmišljen za jedinstvene karakteristike vašeg djeteta, može smanjiti vaše frustracije, umanjiti svakodnevne napore obitelji i pripremiti dijete za uspješniji i sretniji život. Ovo znanje može spriječiti situacije u okruženju za učenje koje mogu uzrokovati probleme u ponašanju.

Svaka od devet specifičnih osobina temperamenta može biti laka, ali i izazovna:

  • razina aktivnosti
  • početni odgovor na nove stvari (mjesta, ljude, hranu i iskustva)
  • nošenje s promjenom i iznenađenjima
  • razina osjetljivosti na buku, jaka svjetla, promjenu temperature, boje, mirise, bol, okuse te teksturu i osjećaj odjeće
  • redoviti ili nepravilni obrasci spavanja, apetita i crijevnih navika
  • koliko vremena mogu ostati usredotočeni
  • razina podložnosti distrakciji
  • intenzitet djelovanja i odgovora
  • osnovno raspoloženje - pozitivno ili negativno.

Kombinacije nekih od ovih devet osobina čine jedinstven temperament i stil ponašanja vašeg djeteta

S nekim je kombinacijama lakše živjeti, upravljati, pa čak i voljeti ih od drugih. Ovim urođenim osobinama temperamenta određuje se koliko se vaša djeca uklapaju u svijet vaših očekivanja i zahtjeva drugih skrbnika i učitelja.

Poznavanje temperamenta ključno je za razumijevanje zašto se zahtjevnost i ritam roditeljstva mogu razlikovati kod različite djece.

Briga o svoj djeci na isti način je poput koncepta "jedna veličina odgovara svima". Nažalost, to je pogrešan pristup, prema ovoj teoriji. Osmišljavanje plana koji će pomoći vašoj djeci da se najbolje uklapaju i funkcioniraju može povećati njihove šanse za uspjeh i sreću te vaše mentalno zdravlje.

Vaše roditeljske vještine i raspoloženje vašeg djeteta nisu povezani

Nemojte nikad kriviti sebe zbog temperamenta svoje djece. Budite strpljivi sa sobom i uputite sve svoje kritičare da istraže ovu teoriju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.