Bolničarka tvrdi da jednu stvar zanemarujemo, a pokazuje da je dijete dehidrirano

Foto: Unsplash

BOLNIČARKA Nikki Jurcutz upozorila je roditelje beba i male djece da ne ignoriraju simptome koje bi mogli ukazivati na dehidraciju. Na svojoj edukativnoj platformi Tiny Hearts Education objavila je da manje mokrih pelena može biti znak da je dijete dehidriralo, a to se kod mališana događa puno brže nego kod odraslih, osobito kada su bolesni.

"Ako se dijete ne osjeća dobro, roditelji bi trebali pratiti koliko jede, pije i mokri", poručila je te pozvala roditelje da obrate više pažnje na količinu mokrih pelena.

"Na to svakako obratite pažnju kada je vaše dijete bolesno. Normalno je da ne žele jesti, a ponekad i ne piju ako im je loše", dodala je.

Osim apetita i mokrenja, roditeljima savjetuje da prate još neke simptome. To su suhe usne, jezik, usta i grlo, mučnina, tamniji urin ili urin intenzivnog mirisa, plač bez suza, ubrzano disanje i udubljena fontanela. Na dehidraciju ukazuju i letargija, pospanost, razdražljivost, bljedilo, zbunjenost, ubrzan rad srca i tijelo hladno na dodir.

Ako je dijete mlađe od šest mjeseci, Jurcutz savjetuje da mu nudite dojku ili adaptirano mlijeko što je češće moguće i da ga odvedete liječniku. Djeci starijoj od 10 kilograma može se dati voda ili otopina za oralnu rehidraciju svaka četiri sata. 

"Ako je vaše dijete žedno, vjerojatno je već dehidrirano", upozorila je Jurcutz.

Ako želite provjeriti razinu hidracije svog mališana, nježno mu stisnite kožu na stražnjoj strani zapešća. Ako se boja sporo vraća, možda je dehidrirano.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.