Bračna savjetnica dijeli tri fraze koje otkrivaju narcisoidne partnere

Foto: Shutterstock

Postoji tanka granica između samopouzdanja i narcizma.

Narcisi su osobe koje su pretjerano zaokupljene sobom ili svojom važnošću. Vješti su u tome da razgovor uvijek okrenu prema svojoj omiljenoj temi - sebi.

"Iako se svi s vremena na vrijeme volimo malo pohvaliti, kod narcisa je to na potpuno drugačijoj razini. Ako se pitate kako prepoznati narcisa u razgovoru, postoje određene fraze koje često koriste. Ako ih često čujete od neke osobe, možda imate posla s narcisom", istaknula je obiteljska i bračna savjetnica, Tina Fey, za Hack Spirit.

Evo tri fraze koje bi mogle biti znakovi upozorenja.

1. "Nitko me ne razumije."

Jedna od fraza koje narcisi često koriste je: "Nitko me ne razumije."

"Prisjećam se bivšeg kolege koji je to često govorio. Uvijek bi uspio okrenuti razgovor na to kako ga nitko ne razumije. Tvrdio je da su njegove ideje previše 'napredne' da bi ih ostali shvatili, implicirajući da je iznad svih nas. Narcisi koriste ovakve izjave kako bi stvorili auru tajanstvenosti i nadmoći, želeći privući pažnju i divljenje", objašnjava Fey.

2. "Ja ne griješim."

Narcisi rijetko priznaju svoje pogreške. Imaju sposobnost izbjegavanja odgovornosti i sklonost prebacivanju krivnje na druge. Savjetnica ističe: "Izjava 'Ja ne griješim' odražava njihovo vjerovanje u vlastitu nepogrešivost, koje koriste kao zaštitu od kritike. Kada se suoče s pogreškom, često preoblikuju situaciju kako bi izbjegli odgovornost, što može frustrirati ljude u njihovoj blizini."

3. "Preosjetljiv/a si."

Narcisi često koriste ovu frazu kako bi odbacili kritiku ili negativne povratne informacije. Frazu "Preosjetljiv/a si" koriste za umanjivanje tuđih osjećaja i reakcija, što može dovesti do toga da osoba sumnja u vlastitu percepciju situacije. Ovaj oblik izluđivanja (eng. gaslighting) omogućuje narcisima da kontroliraju situaciju i izbjegnu odgovornost za svoje postupke.

"Dakle, narcise možete prepoznati po frazama koje naglašavaju njihovu navodnu jedinstvenost, nepogrešivost i sklonost prebacivanju krivnje na druge. Ako često čujete ove fraze, budite oprezni jer bi to mogli biti znakovi narcističnog ponašanja", zaključila je Fey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.