Četiri faktora koja doprinose razvoju narcizma kod djece, prema psihoterapeutkinji

Foto: Shutterstock

Narcizam je složeni poremećaj ličnosti koji može imati dubok utjecaj na međuljudske odnose, osobito unutar obitelji. Kako bismo razumjeli uzroke ovog fenomena, važno je razmotriti ulogu roditeljskog odgoja, tvrdi psihoterapeutkinja i obiteljska te bračna savjetnica Zita Fekete.

"Nitko od nas ne sanja o odgoju djece koja će nas iskorištavati u odrasloj dobi. Nažalost, ovaj se scenarij često događa", istaknula je za YourTango.

Upozorila je na četiri načina na koje roditelji mogu doprinijeti razvoju narcizma kod djece.

1. Genetika

"Narcizam ima značajnu genetsku osnovu, što znači da određeni nasljedni faktori mogu utjecati na to koliko će netko razviti narcističke osobine. Iako roditelji ne mogu promijeniti svoje gene, mogu smanjiti rizik od prenošenja tih osobina biranjem partnera koji ne pokazuje znakove narcizma", objašnjava Fekete.

2. Intrauterini utjecaji

Utjecaji tijekom razvoja embrija također mogu igrati ulogu u oblikovanju narcizma, tvrdi psihoterapeutkinja. "Tijekom embrionalnog razvoja formiraju se specifične vrste neurona, a ovaj složen proces oblikovan je kroz evoluciju. Kako bi se osigurao zdrav razvoj djeteta, roditelji bi trebali pružiti što manje stresno i najzdravije okruženje tijekom trudnoće", navodi.

3. Nedostatak roditeljske empatije

U razdoblju razvoja, osobito između druge i četvrte godine, djeca prolaze kroz fazu koju psihoanalitičari nazivaju primarnim narcizmom. "U ovoj fazi djeca počinju razvijati svoju neovisnost i formirati svoj ego. Roditelji trebaju ispuniti prirodnu potrebu djece da budu viđena i cijenjena pružajući emocionalnu i kognitivnu pozitivnu povratnu informaciju koja jača njihovo samopouzdanje", napominje Fekete.

4. Pretjerano hvaljenje tijekom razvoja djeteta

Ispunjavanje potreba djece ne mora biti u suprotnosti s realnošću. Roditelji trebaju primijetiti pozitivne osobine svoje djece i hvaliti ih, ali bez pretjerivanja.

"Primjerice, umjesto da se djeci daju nerealne titule, kao što je 'mali Van Gogh', bolje je usmjeriti se na detalje njihova rada, postavljati pitanja i poticati ih na razmišljanje. Također, važno je postaviti očekivanja i pravila koja će djeca trebati ispuniti kako bi se razvijala zdravo i ne razvijala narcističke osobine", zaključuje psihoterapeutkinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.