Četiri pokazatelja zdrave veze, prema studijama

Foto: Unsplash

Većina nas zna prepoznati znakove toksične veze, bilo kroz osobno iskustvo ili čitanje o tome. Instinktivno reagiramo na "crvene zastavice" kad se pojave na prvom spoju i svjesno pokušavamo izbjeći ovisnost o partneru koja dolazi s gubitkom vlastitog identiteta.

No, kako znati da veza zapravo funkcionira? Svi smo čuli da ćemo jednostavno "znati" kad upoznamo onog pravog ili onu pravu. Međutim, postoje znakovi koji mogu potvrditi da smo u sretnoj i zdravoj vezi. Prema studijama, ovo su neki od njih.

1. Uživanje u zajedničkom vremenu

Jedan od glavnih znakova zdrave veze je uživanje u zajedničkom vremenu. Iako nije potrebno voljeti sve iste stvari, važno je imati zajedničke interese, piše YourTango. Bilo da je to gledanje sporta, planinarenje ili jednostavno čitanje zajedno, važno je da nam je ugodno biti zajedno. Prema istraživanju Sveučilišta u Bostonu, zajednički interesi mogu značajno zbližiti parove.

2. Pravedno rješavanje sukoba

Svađe su dio svake zdrave veze, a ključno je znati kako se boriti na konstruktivan način. Prema istraživanjima uglednog psihologa dr. Johna Gottmana, prvi trenuci sukoba ključni su za daljnji tijek rasprave. Korištenje "blagog početka", odnosno izbjegavanje napada na partnera, osnova je za zdravu komunikaciju. Iako svađa može biti neugodna, važno je da se na kraju oboje osjećamo saslušano i voljeno.

3. Intimnost

Intimnost je važan dio veze. Prema terapeutkinji Michele Weiner-Davis, dobra intimnost pruža parovima priliku za fizičko zadovoljstvo, emotivnu povezanost i osjećaj partnerstva. Intimnost ne samo da jača bliskost, već i definira vezu kao nešto posebno i jedinstveno.

4. Smijeh

Smijeh je ključni pokazatelj da veza funkcionira. Prema istraživanju iz 2015. godine, parovi koji se mogu zajedno smijati, imaju snažnije odnose od onih koji to ne rade. Dijeljenje smisla za humor znak je da je veza na pravom putu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.