Četiri znaka roditeljskog izgaranja kod majki, prema terapeutkinji

Foto: Pexels

Roditeljstvo može biti zahtjevno. Stoga nije neobično vidjeti umorne roditelje koji smatraju da se više ne mogu nositi s roditeljskim izazovima. Prema neurologinji, dr. Puji Aggarwal, roditeljsko izgaranje ili takozvani burnout je "fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost koju roditelji osjećaju zbog kroničnog stresa odgoja i roditeljstva".

S obzirom na moderan, brz način života koji roditelje tjera da obave više zadataka u manje vremena, izgaranje može biti očekivano. Međutim, kako bi roditelji potražili potrebnu pomoć, prvo je važno prepoznati simptome roditeljskog izgaranja. Terapeutkinja Abby Thomason nedavno je u objavi na Instagramu otkrila četiri najčešća znakova ovog sindroma kod majki.

  1. Proživljavanje emocija, ali bez osjećaja prisutnosti u trenutku.
  2. Zaboravljivost.
  3. Temperamentnost.
  4. Somatski simptomi, poput glavobolja ili bolova u trbuhu.

Neki znakovi mogu vam pomoći razlikovati burnout (sindrom sagorijevanja) od uobičajenih izazova roditeljstva. Sindrom sagorijevanja može izgledati ovako: stalno imate osjećaj da ne uspijevate kao roditelj, iscrpljeni ste do te mjere da ne možete spavati ili, čak i kada spavate, i dalje se osjećate iscrpljeno, često gubite živce s djecom ili partnerom, ne osjećate se povezano s njima i ne znate kako to obuzdati ili kako na to utjecati", istaknula je terapeutkinja u objavi.

Roditeljsko izgaranje je problem koji ne bi trebalo ignorirati. Male promjene, poput brige o sebi, odmora i razgovora s voljenima, mogu značajno olakšati ove izazove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.