AKO ste odlučili dan završiti desertom, čokoladni souffle je idealan izbor. Vrlo se jednostavno priprema i nisu vam potrebni teško dostupni sastojci.
Pripremite dvije žlice maslaca, 150 g šećera, 600 ml mlijeka, 340 g čokolade za kuhanje, šest jaja, 30 g brašna, pola žličice soli, žličicu ekstrakta vanilije, pola žličice vinskog praška za pecivo ili žličica soka limuna, šećer u prahu i deset keramičkih zdjelica ili jednu veću od litru i pol, ovisno o tome kako želite servirati souffle.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a keramičke zdjelice premažite omekšanim maslacem, pa posipajte s oko 50 grama šećera.
Zakuhajte mlijeko pa maknite s vatre i dodajte čokoladu za kuhanje. Miješajte dok se ne rastopi i dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu.
U zdjeli pomiješajte šest žutanjaka s 50 g šećera, brašnom, soli i vanilijom. Dodajte polovicu čokoladne kreme. Dobro promiješajte. Vratite posudu s preostalom čokoladnom kremom na srednje jaku vatru pa miješajući dodajte dio koji ste prethodno pomiješali sa žumanjcima. Kad dobijete jednoličnu smjesu, maknite posudu s vatre i prelijte smjesu u zdjelu. Prekrijte je plastičnom folijom i stavite na 30 minuta u hladnjak.
U velikoj zdjeli istucite bjelanjke i vinski prašak za pecivo ili limunov sok u snijeg. Postepeno dodajte preostalih 50 g šećera.
Izvadite kremu iz hladnjaka pa je pomiješajte sa snijegom od bjelanjaka. Prelijte je u keramičke zdjelice i poravnajte. Temperaturu pećnice smanjite na 190 i pecite souffle 45 minuta dok se ne digne. Posipajte šećerom u prahu i servirajte.
Dobar tek!