MNOGI se znaju opteretiti onime što će pokloniti voljenoj osobi za Dan zaljubljenih ili osmišljavanjem načina na koji će je iznenaditi, ali ne mora sve biti tako komplicirano. U većini slučajeva pažnja vrijedi više od materijalnog poklona, a ako svom izabraniku ili izabranici poklonite nešto slatko što ste sami napravili, imat ćete dva u jednom, piše Huffpost.
Ova tri jednostavna recepta za čokoladne kolače pomoći će vam ostaviti nezaboravan dojam na posebnu osobu.
1) Čokoladni tartufi
Sastojci:
- 230 grama kvalitetne čokolade po izboru, narezane na sitne komadiće
- 85 grama milerama
- 30 grama šarenih mrvica za ukrašavanje (po želji)
- 30 grama narezanog kikirikija (po želji)
- 30 grama kakaa u prahu (po želji)
Uputstvo:
Stavite mileram u malu tavu i zagrijte ga na srednjoj temperaturi dok ne počne kuhati. Čokoladu stavite u posudu otpornu na toplinu i prelijte je zagrijanim mileramom pa ostavite stajati dvije do tri minute. Potom sve dobro promiješajte dok se sva čokolada ne rastopi.
Pokrijte posudu folijom i ostavite smjesu sat vremena u hladnjaku.
Kada je ohlađena, smjesu vadite žlicom i rukama oblikujte kuglice.
Ako želite, možete uvaljati kuglice u mrvice za ukrašavanje, narezani kikiriki ili kakao u prahu.
2) Karamela od crne čokolade
Sastojci:
- 60 grama maslaca
- 130 grama smeđeg šećera
- 60 grama kukuruznog sirupa
- 200 grama zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 60 grama pralina od čiste čokolade, rastopljenih
- sol
Uputstvo:
Namažite posudu uljem. U lonac stavite maslac i zagrijte ga na štednjaku dok se ne rastopi, a onda mu dodajte smeđi šećer, kukuruzni sirup te mlijeko i sve to promiješajte. Kuhajte na srednjoj temperaturi dok se šećer potpuno ne rastopi i smjesa ne sjedini, a onda je pretočite u pripremljenu posudu i ostavite hladiti dva sata na sobnoj temperaturi.
Dobivenu karamelu iz posude narežite na kvadratiće po tri centimetra pa ih umočite u rastopljenu čokoladu, napravite kuglice i stavite ih na papir na tanjuru. Dok su topli, pospite malo soli po njima i ostavite ih hladiti.
3) Nougat s pistacijama umočen u čokoladu
Sastojci:
- 250 grama šećera
- 60 grama kukuruznog sirupa
- 60 mililitara vode
- 2 bjelanjka od velikih jaja
- 4 žlice maslaca
- 130 grama pistacija, narezanih
- 60 grama pralina od čiste čokolade, rastopljenih
- 30 grama narezanog kokosa (po želji)
Uputstvo:
Podmažite uljem malu posudu za pečenje. U lonac s debelim dnom stavite šećer, kukuruzni sirup i vodu. Kuhajte na srednjoj temperaturi dok se šećer potpuno ne rastopi i smjesa ne sjedini. Bjelanjke stavite u posudu i izmiksajte mikserom dok ne dobijete čvrsti šlag.
Kada se šećer potpuno rastopio i sjedinio s ostatkom, postupno dodajte jednu četvrtinu smjese u šlag od bjelanjaka miksajući na najmanjoj brzini. Ostale tri četvrtine vratite na štednjak i kuhajte dok ne dostigne temperaturu od 150 Celzijevih stupnjeva pa sve to prelijte po bjelanjcima istovremeno miksajući. Miksajte dok ne dobijete jako gustu smjesu. Dodajte svemu nasjeckane pistacije pa cijelu smjesu prelijte u pripremljenu posudu za pečenje.
Ostavite hladiti dva sata na sobnoj temperaturi, a onda narežite kolač i oblikujte ga kako god želite. Nakon toga ga umočite u rastopljenu čokoladu i servirajte.