Devet istina o roditeljstvu o kojima se premalo govori i koje je teško priznati

Foto: Pexels

BITI roditelj jedno je od najzahvalnijih i najizazovnijih iskustava u životu, ali postoje neke stvarnosti na koje vas nitko u potpunosti ne priprema. Iako je biti roditelj ujedno i jedno od najljepših iskustava u životu, važno je prihvatiti da neće sve uvijek biti u redu i da roditelji smiju imati svoje loše dane.

Portal The Times of India izdvojio je devet istina o roditeljstvu o kojima se premalo govori, a s kojima se suočavaju mnogi roditelji.

Nećete uvijek bezuvjetno voljeti svoju djecu

Koliko god voljeli svoju djecu, bit će trenutaka kada će vas frustrirati, živcirati ili ljutiti, zbog čega ćete se osjećati kao da ih manje volite, barem u tih nekoliko minuta. Normalno je ponekad osjećati da ne uživate u njihovoj blizini. To vas ne čini lošim roditeljem, samo čovjekom.

Ne postoje savršeni roditelji

Ideja o savršenom roditelju je mit. Pogriješit ćete, ponekad izgubiti živce ili se osjećati kao da niste uspjeli. Ali, istina je da dobro roditeljstvo nije u tome da budete savršeni, već u tome da budete prisutni, učite na svojim pogreškama i dajete sve od sebe.

Nikad nećete biti potpuno spremni za sve što roditeljstvo donosi

Nikakva količina čitanja, planiranja ili savjeta ne može vas pripremiti za emocionalni tobogan koji donosi roditeljstvo. Radosti, borbe i iznenađenja koja dolaze s odgojem djeteta jedinstveni su za svakog roditelja i samo kroz iskustvo naučite kako se nositi s njima. Iako roditeljima može biti lakše s rođenjem nove djece, s njima će također doživjeti drugačija iskustva nego s prvim djetetom.

Stalno ćete se preispitivati

Bez obzira na to koliko istražujete, razgovarate s drugim roditeljima ili koliko mislite da ste spremni, roditeljstvo uključuje mnogo sumnje u sebe. Od odabira pravog načina discipliniranja do pitanja provodite li dovoljno vremena sa svojom djecom, preispitivanje sebe postaje dio puta koji gotovo nikada ne prestaje.

Nedostatak sna je stvaran (i traje dulje nego što mislite)

Možda ćete biti upozoreni na neprospavane noći s novorođenčetom, ali nitko vam zapravo ne kaže koliko dugo traje deprivacija sna. Čak i dok djeca odrastaju, noćni strahovi, bolest ili čak vaša vlastita roditeljska tjeskoba mogu vas držati budnima i nakon što djeca odrastu.

Vaš identitet će se promijeniti

Postati roditelj mijenja tko ste na načine koje ne možete predvidjeti. Prioriteti vam se mijenjaju, imate sve manje slobodnog vremena, a ponekad se možete osjećati kao da ste izgubili dijelove sebe. Važno je prihvatiti te promjene i pronaći vremena da se ponovno povežete s osobom kakvi ste bili prije nego što ste postali roditelj.

Roditeljstvo podrazumijeva neprestan proces učenja

Roditeljstvo nije nešto što svladavate, to je nešto što učite usput. Svako je dijete drugačije i taman kada mislite da ste nešto shvatili, pojavljuju se novi izazovi. Prihvatite činjenicu da nema priručnika i neprestano ćete učiti i prilagođavati se.

Često ćete osjećati krivnju

Mnogi roditelji zaboravit će vam istaknuti da ćete se tijekom odgajanja djece često osjećati krivima. Bilo da radite previše, ne radite dovoljno ili brinete oko najmanjih stvari, krivnja može biti sveprisutna. Ključ je naučiti upravljati time i prihvatiti da savršenstvo nije moguće.

Odnos s partnerom će u nekim situacijama biti na kušnji

Roditeljstvo može opteretiti čak i najčvršće veze. Neprospavane noći, podijeljene odgovornosti i različiti stilovi roditeljstva mogu dovesti do sukoba. Održavanje vaše veze snažnom zahtijevat će dodatni napor, komunikaciju i strpljenje, na što moraju biti spremne obje strane u odnosu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.