Devet pozitivnih rečenica koje svako dijete zaslužuje često čuti od roditelja

Foto: Pexels

RODITELJI su osobe koje najviše utječu na razvoj i ponašanje djece. Djeca promatraju i oponašaju ponašanje svojih roditelja, stoga je važno da ih poduče pravim vrijednostima i osiguraju da njihova djeca odrastaju u domu punom pažnje, ljubavi i razumijevanja u kojem će se osjećati sigurno i moći napredovati. 

Pozitivne afirmacije koje roditelji govore djeci pomažu u izgradnji samopouzdanja i emocionalne inteligencije. U nastavku izdvajamo koje su to pozitivne rečenice koje bi svi roditelji često trebali govoriti svojoj djeci. 

"Volim te"

Dvije su jednostavne i kratke riječi, ali njihov je utjecaj ogroman, posebice u odnosu roditelj-dijete. Prema studiji objavljenoj u Journal of Family Psychology, djeca koja često od roditelja čuju izraz "volim te" pokazuju višu razinu sreće i imaju veći osjećaj samovrijednosti, prenosi The Times of India.

"Ponosim se tobom"

Priznavanje djetetovih postignuća, ma kako mala bila, utječe na jačanje njihovog samopouzdanja. Jedno istraživanje koje je provelo Američko psihološko društvo pokazalo je da roditeljske pohvale pomažu djeci razviti način razmišljanja o rastu.

"Hvala ti"

Izražavanje zahvalnosti uči djecu važnosti uvažavanja i ljubaznosti. Roditelji trebaju zahvaliti svom djetetu na pomoći, suradnji ili jednostavno na tome što je ono što jest. Time uče svoju djecu da čine isto prema njima, ali i prema svim drugim ljudima koji ih okružuju. 

"U redu je činiti pogreške"

Uvjeravanje djece da su pogreške dio učenja pomaže im razviti snagu za učenje više. Kao roditelji, potaknite ih da isprobaju nove stvari i uče iz svojih iskustava, prenosi The Times of India. 

"Kako se osjećaš zbog toga?/Što misliš o tome?"

Roditelji koji djecu pitaju o njihovim osjećajima pokazuju da cijene njihove emocije i mišljenja. Ovo posve jednostavno pitanje pomaže djeci da artikuliraju svoje emocije i razviju dublji odnos s roditeljima. 

"Vjerujem u tebe"

Povjerenje u djetetove sposobnosti može uvelike utjecati na njegovo samopoštovanje. Roditelji koji vjeruju u djetetove potencijale povećavaju njegovu motivaciju i akademski uspjeh. Ako ste roditelj, izrazite vjeru u njegove sposobnosti i potaknite ga da slijedi svoje ciljeve.

"Usrećuješ me"

Kada roditelji daju djetetu do znanja da donosi radost u njihov život, ojačavaju njegov osjećaj vrijednosti. Djeca koja se osjećaju cijenjeno od strane svojih roditelja imaju veću vjerojatnost da će razviti pozitivno samopouzdanje i emocionalno blagostanje. 

"Kako ti mogu pomoći?"

Ponuda podrške pokazuje djetetu da su roditelji tu za njega. Uključivanje roditelja i podrška pozitivno utječu na djetetove akademske i društvene rezultate. Ovo pitanje također uči djecu da je traženje pomoći znak snage, a ne slabosti, prenosi The Times of India.

"Žao mi je"

Ispričavanje djetetu kada pogriješite modelira poniznost i odgovornost. Uči ih koliko je važno priznati svoje pogreške, ispraviti ih i pokušati izgladiti odnose s ljudima koji su im važni u životu. Također, uči ih da je u redu reći "žao mi je", čak i kada je jako teško priznati pogrešku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.