Djeca čije majke tijekom dojenja piju kravlje mlijeko imaju manji rizik od alergija

Foto: Pexels

ŠVEDSKO istraživanje je pokazalo da majke koje za vrijeme dojenja piju kravlje mlijeko tako mogu kod svojih beba smanjiti rizik od pojave alergija na hranu.

To je zaključak istraživača sa Sveučilišta Chalmers Technology koji su svoje otkriće objavili u znanstvenom časopisu Nutrients. Tijekom istraživanja su pitali više od 500 švedskih majki o njihovim prehrambenim navikama u 34. tjednu trudnoće, mjesec dana nakon porođaja i četiri mjeseca nakon porođaja. U dobi od jedne godine djeca su bila medicinski pregledana i utvrđeni su svi slučajevi alergije na hranu, atopijskog ekcema i astme.

Nakon što je materijal prilagođen raznim drugim čimbenicima, poput nasljedne predispozicije ili obrnute uzročnosti, istraživači su uspjeli utvrditi da doista postoji jasna veza između majčinog unosa mlijeka i mliječnih proizvoda i manje učestalosti alergije na hranu kod njihove djece.

"Otkrili smo da su majke zdravih jednogodišnjaka tijekom dojenja konzumirale više kravljeg mlijeka od majki alergičnih jednogodišnjaka. Iako je poveznica jasna, ne tvrdimo da bi pijenje kravljeg mlijeka bilo opći lijek za alergije na hranu", kaže Mia Stråvik, doktorandica na Odjelu za znanost o hrani na Tehnološkom sveučilištu Chalmers i vodeća autorica studije.

Prema profesorici Ann-Sofie Sandberg, nadzornici Mie Stråvik, jedno od mogućih objašnjenja može biti da mlijeko u majčinoj prehrani sadrži tvari koje potiču zrelost imunološkog sustava, prenosi Science Daily.

"U djetetovom ranom razvoju postoji vremenski okvir u kojem je stimulacija imunološkog sustava neophodna da bi dijete razvilo toleranciju na različitu hranu", smatra ona.

Prema nečemu što je poznato kao higijenska hipoteza, rani kontakt s raznim mikroorganizmima može funkcionirati kao poticaj za dječji imunološki sustav, objašnjava.

Studija Mie Stråvik nije prva koja je povezala kravlje mlijeko u majčinoj prehrani sa smanjenim rizikom od alergija kod djece. Prethodne studije, međutim, često su se temeljile isključivo na odgovorima na upitnike - i u pogledu prehrambenih navika i prisutnosti alergija. U ovoj su studiji i podaci i zaključci znatno robusniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.