VOĆE je nezamjenjiv dio prehrane djece jer sadrži veliku količinu kvalitetnih hranjivih tvari koje su ključne za rast i zdravlje. Nedostaci u prehrani u ranim fazama života mogu negativno utjecati na funkcioniranje tijela i izložiti ga bolestima.
Nutricionisti preporučuju konzumaciju najmanje 3 porcije voća i povrća dnevno kako bi se osigurao adekvatan unos vitamina, minerala i drugih ključnih tvari. Osim toga, uvijek je najbolje odlučiti se za sezonsko voće jer ono ima bolje organoleptičke karakteristike i sadrži veću količinu fitokemikalija.
Voće pomaže osnažiti imunitet
Ključan je vitamin C, koji poboljšava funkciju imunološkog sustava. Njegova redovita konzumacija pogoduje urođenom i adaptivnom imunitetu. Vitamin C ne samo da smanjuje rizik od zaraznih bolesti već i pridonosi kontroliranju intenziteta simptoma raznih zdravstvenih stanja.
Voće sprječava razvoj složenih bolesti
Mnoge složene bolesti posljedica su upalnih procesa koji se pogoršavaju i oštećuju različita tkiva u tijelu. Voće sadrži tvari zvane fitokemikalije, koje imaju antioksidativna svojstva. Služe za neutralizaciju slobodnih radikala nastalih upalom te sprječavaju njihovo nakupljanje i izazivanje navedenih oštećenja.
Hidrira tijelo
Održavanje hidracije ključno je za zdravlje. Da biste osigurali dobru ravnotežu unesene tekućine, nije dovoljno samo piti vodu već je treba i unositi hranom. Osim vode, voće i povrće sadrži elektrolite, koji su bitni elementi za staničnu komunikaciju i razmjenu.
Pridonosi pravilnom radu probavnog sustava
Na kraju treba napomenuti da je voće izvrstan izvor vlakana, koja pomažu probavi. Vlakna funkcioniraju kao energetski supstrat za bakterije koje čine mikrobiotu, što osigurava dobro funkcioniranje crijeva i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari.