Djeci mlađoj od dvije godine trebalo bi zabraniti vrijeme ispred ekrana, kažu Šveđani

Foto: Pexels

Nije tajna da previše vremena ispred ekrana može loše utjecati na dječje mozgove u razvoju. No, švedski zdravstveni stručnjaci sada idu korak dalje i preporučuju da mala djeca uopće ne koriste digitalne uređaje i televiziju. Zašto? Zbog rizika koji se tiču lošeg sna, problema s mentalnim zdravljem i drugih negativnih posljedica.

Preporuke za najmlađe: Potpuna zabrana ekrana

Švedska državna agencija za javno zdravstvo izdala je preporuku da djeca mlađa od dvije godine uopće ne bi smjela koristiti mobitele i druge digitalne uređaje. Ova stroga mjera proizašla je iz sve veće zabrinutosti zbog dugoročnih učinaka koje tehnologija može imati na malu djecu.

Za djecu u dobi između dvije i pet godina preporučuje se ograničenje na maksimalno jedan sat dnevno pred ekranom, dok se djeci od šest do 12 godina savjetuje da ne provode više od sat ili dva dnevno na uređaju.

Tinejdžeri: Ograničite vrijeme pred ekranima i pazite na san

Za tinejdžere preporuka je jasna – ne više od tri sata dnevno ispred ekrana. No, jednako je važno i kada se koriste digitalni uređaji. Zdravstveni stručnjaci preporučuju da tinejdžeri ne koriste mobitele prije spavanja te da uređaje drže izvan spavaće sobe tijekom noći.

"Predugo smo dopuštali pametnim telefonima i drugim ekranima da uđu u svaki aspekt života naše djece", izjavio je Jakob Forssmed, ministar javnog zdravstva.

Šokantne statistike

Prema podacima, tinejdžeri u Švedskoj, u dobi od 13 do 16 godina, u prosjeku provode šest i pol sati dnevno pred mobitelima. Još je alarmantnija statistika iz Sjedinjenih Američkih Država gdje mladi u istoj dobi provode nevjerojatnih 8 sati i 39 minuta dnevno na svojim uređajima.

Forssmed ističe da toliko vremena pred ekranom ostavlja vrlo malo prostora za fizičke aktivnosti, obiteljsko druženje i, što je posebno važno, spavanje. Prema njegovim riječima, Švedska se suočava s "krizom sna" u kojoj više od polovice tinejdžera ne spava dovoljno jer previše vremena provodi na društvenim mrežama.

Kako digitalni uređaji utječu na mentalno zdravlje?

Brojna istraživanja pokazala su da pretjerana upotreba digitalnih uređaja može negativno utjecati na zdravlje djece i mladih. Posljedice uključuju depresiju, probleme sa spavanjem i nezadovoljstvo vlastitim tijelom.

Istraživanje Sveučilišta Drexel iz Philadelphije otkrilo je da bebe i mala djeca, koja previše vremena provode pred ekranima, mogu pokazivati atipična osjetilna ponašanja povezana s neurorazvojnim poremećajima, poput autizma i poremećaja pažnje s hiperaktivnošću.

Ovisnost o ekranima i emocionalni razvoj djece

Jedan od ključnih problema kod male djece je sklonost izljevima bijesa, što je povezano s prekomjernom upotrebom tehnologije. Djeca koja se previše oslanjaju na digitalne uređaje često ne razvijaju vještine potrebne za regulaciju vlastitih emocija jer ne komuniciraju dovoljno s roditeljima ili vršnjacima.

Nažalost, roditelji često posežu za mobitelima i tabletima kako bi umirili dijete tijekom izljeva bijesa, čime nesvjesno pogoršavaju situaciju. Takva rješenja možda pružaju trenutačno olakšanje, ali dugoročno štete emocionalnom razvoju djeteta.

Vrijeme je za promjene

Ove preporuke švedskih stručnjaka snažan su podsjetnik roditeljima diljem svijeta - vrijeme pred ekranom treba biti ograničeno, a djecu treba potaknuti na druge aktivnosti koje potiču njihov fizički i mentalni razvoj. Ekrani mogu biti korisni, ali samo ako se koriste umjereno i s jasnim granicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.