Dr. Ranko Rajović o ovisnosti djece o mobitelima: Problem su roditelji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NIZOZEMSKA vlada objavila je da će zabraniti mobitele u školama. Odluka bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine, a sličnu promjenu najavile su Finska, Engleska i Francuska. Može li to riješiti probleme? Stručnjak za dječji razvoj i autor NTC programa dr. Ranko Rajović gostovao je na N1 Srbija i rekao da neće, ali ipak je potrebno nešto napraviti.

"Imamo problem koji traje godinama i sve više se upozorava koliko mobilni telefoni mogu biti štetni. Sada polako sve države počinju shvaćati koliko upotreba tableta i telefona za djecu nije dobra. Postoji jedno veliko istraživanje koje kaže da djeca koja puno gledaju u telefon povećavaju stupanj agresivnosti, imaju manjak empatije, prag tolerancije im je nizak - kakva je to generacija djece? Ako mi njima ne pomognemo, tko će im pomoći?", rekao je.

Dr. Rajović smatra da nisu problem djeca, nego roditelji.

"Prvo roditeljima moramo objasniti da je to štetno i zašto je štetno, kao i koje su posljedice, a onda ćemo lako objasniti i djeci", dodao je.

Ovisnost djece o mobitelima je problem, ali doktor Rajović smatra da nije kasno da se počnemo boriti protiv nje.

"Telefoni i svi dopaminski receptori izazivaju ovisnost kod djeteta i ona se javlja vrlo brzo. Evo jednog primjera. Mačka je dobila tablet i leži, sa šapicama drži tablet i gleda druge mačke na ekranu. Potom joj uzimaju tablet, a ona ga hvata sa sve četiri noge i ne da da joj ga uzmu. Zamislite, mačka je razvila ovisnost, pa kako će se onda djeca tome oduprijeti?" upozorio je dr Rajović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.