Druženje unuka s djedovima i bakama ima bezbroj prednosti za djecu

Foto: Pexels

MNOGA djeca zbog pandemije koronavirusa tjednima nisu vidjela svoje djedove i bake, ali upravo je ta veza prilično važna. Naime, BBC prenosi da je nedavno provedeno istraživanje pokazalo da djedovi i bake imaju pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje svojih unuka. 

“Kad sam bila dijete, s djedovima i bakama sam razgovarala o stvarima o kojima nisam mogla s roditeljima. Roditelji su često zaposleni, ponekad imaju dva ili tri posla da bi prehranili obitelj i lako se otuđiti od djeteta pa su djedovi i bake važni kao podrška”, kaže Esther Rantzen, osnivačica ChildLinea.

U zemljama kao što je Francuska, djedovi i bake imaju pravo viđati svoju djecu, dok primjerice u Velikoj Britaniji to nije slučaj, navodi Rantzen.

Djedovi i bake djeci mogu usaditi osjećaj sigurnosti, međugeneracijsko odrastanje ih čini jačima, a manja je i vjerojatnost da će imati predrasude prema starijim osobama.

Istraživanja su pokazala da i djedovi i bake imaju koristi od druženja s unucima. Ta posebna veza im godi zbog nekoliko razloga, između ostalog, prevenira se depresija i povećavaju šanse za dugovječnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.