Dva ponašanja koja otkrivaju toksične partnere, prema terapeutu

Foto: Shutterstock

Toksični partneri i partnerice često koriste emocionalne manipulacije kako bi preuzeli kontrolu u vezi. Jedna od najštetnijih taktika koju koriste jest izluđivanje, eng. gaslighting. To je manipulacija koja nas navodi da sumnjamo u vlastitu stvarnost i percepciju. Iako su znakovi izluđivanja ponekad suptilni, posljedice su vrlo ozbiljne i mogu ozbiljno narušiti samopouzdanje i osjećaj vlastite vrijednosti, tvrdi terapeut i psiholog Jeffrey Bernstein.

"Kao terapeut, često čujem bolne priče klijenata koji se suočavaju s nevidljivom i zbunjujućom dinamikom gaslightinga u svojim vezama. Izluđivanje je oblik emocionalne manipulacije koji je osmišljen da nekoga natjera da posumnja u vlastitu percepciju stvarnosti. Ono što ovu manipulaciju čini posebno opasnom jest njena postepena i prikrivena priroda", rekao je za YourTango.

Srećom, postoje znakovi koji mogu otkriti ovu taktiku. Bernstein je izdvojio dva najčešća.

1. Poricanje stvarnosti: "To se nikad nije dogodilo"

"Jedan od oblika izluđivanja je kada partner ili partnerica poriče događaje koji su se stvarno dogodili. Ta taktika manipulacije odnosi se na potpuno poricanje činjenica, čime se žrtva dovodi do sumnje u svoje iskustvo i percepciju. Manipulator ili manipulatorica koristi ovu taktiku kako bi preuzeo ili preuzela kontrolu nad pričom, ostavljajući partnera nesigurnim i ovisnim o njima za 'ispravnu' verziju događaja", objašnjava Bernstein.

Ako se suočavamo s tom taktikom u vezi, terapeut savjetuje jednu stvar.

"Zapisujte važne događaje i razgovore. Vođenje dnevnika može vam pomoći da zadržite jasan pregled situacija kada vas netko pokušava uvjeriti da ste nešto umislili. Dokazi o vlastitim iskustvima pomoći će vam da učvrstite povjerenje u vlastitu percepciju", istaknuo je.

2. Izvrtanje priče: "Previše si osjetljiv/a"

Jedna od taktika emocionalne manipulacije je prebacivanje krivnje na partnera ili partnericu kada izraze svoje osjećaje.

"Manipulator često umanjuje njihove emocije, prikazujući ih kao previše osjetljive ili iracionalne, dok sebe predstavlja kao razumnu osobu. To dovodi do toga da osoba počinje sumnjati u vlastite osjećaje i potiskuje ih, nesigurna ima li pravo biti povrijeđena. U zdravim odnosima, međutim, važno je međusobno poštivanje i priznavanje osjećaja. Ako primijetite ovakav obrazac, važno je postaviti granice i preispitati odnos", zaključio je Bernstein.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.