Edukatorica za odgoj: Ako radite ovih devet stvari, odlični ste roditelji

Foto: Pexels

Roditeljstvo je prekrasno, ali može biti i zahtjevno, osobito u današnje moderno doba. Važno je da roditelji pokazuju bezuvjetnu ljubav svojoj djeci jer im to pruža osjećaj sigurnosti i vrijednosti. Kada djeca znaju da su voljena bez obzira na sve, razvijaju samopouzdanje i emocionalnu stabilnost, što je važno za njihov rast i razvoj.

No, roditelji su zbog raznih obaveza često pod stresom i mogu se pitati rade li dobar posao kada je u pitanju odgoj. Srećom, dječja psihologinja, mama i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, izdvojila je devet navika koje prakticiraju dobri roditelji, kako bi podsjetila mame i tate da uspješno odgajaju svoju djecu.

  1. Aktivno slušaju. Slušaju što im djeca govore bez osuđivanja i pretjeranih reakcija. Vjeruju svojoj djeci i žele ih razumjeti, a ne samo ponuditi rješenja.
  2. Ispričavaju se i preuzimaju odgovornost za svoje ponašanje.
  3. Ne okrivljuju djecu za svoje reakcije.
  4. Ne uspoređuju svoju djecu s drugima.
  5. Ne uvjetuju ljubav.
  6. Emocionalno su dostupni svojoj djeci, izdvajajući vrijeme za trenutke potpune pažnje bez ometanja.
  7. Postavljaju jasne, dosljedne i ljubazne granice.
  8. Potiču i slave autonomiju i neovisnost (primjereno dobi).
  9. Govore riječi ljubavi i afirmacije koje podržavaju snage njihove djece.

"Siguran roditelj pruža emocionalnu sigurnost i jasne smjernice kroz emocionalnu dostupnost, postavljanje ljubaznih i dosljednih granica, pokazivanje poštovanja u komunikaciji, poticanje djetetove neovisnosti te preuzimanje odgovornosti za vlastite pogreške uz izražavanje bezuvjetne ljubavi i podrške", istaknula je psihologinja u objavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.