Edukatorica za odgoj: Kad su djeca uznemirena, koristite pet fraza

Foto: Shutterstock

U trenucima kada se djeca osjećaju uznemireno, primjerice, tijekom izljeva bijesa, pronalaženje pravih riječi može biti ključno za njihovo smirivanje. No, roditelji se ponekad mogu osjećati zbunjeno u takvim situacijama.

Srećom, edukatorica za odgoj, mama i psihologinja, Jaimie Bloch, podijelila je nekoliko savjeta. U nedavnoj objavi na Instagramu istaknula je pet fraza koje mogu smiriti i ublažiti izljev bijesa.

Fraze su sljedeće:

  1. "Vidim da si sada stvarno uzrujan/a. U redu je osjećati se tako.": "Prepoznavanje dječjih emocija pomaže im da se osjećaju shvaćeno, što može smanjiti intenzitet emocija", istaknula je edukatorica u objavi. 
  2. "Udahnimo duboko zajedno. Polako udahni... i izdahni. Disanje pomaže.": Bloch objašnjava: "Ova smirujuća aktivnost pomaže i roditeljima i djeci da se smire i ponovno uspostavite kontrolu."
  3. "Možemo ovo riješiti zajedno. Tu sam da pomognem i pronaći ćemo rješenje.": Ovaj pristup smanjuje osjećaj usamljenosti kod djece, tvrdi edukatorica.
  4. "Imaš izbor: Možemo napraviti kratku pauzu dok ne budeš spreman/na pokušati ponovno, ili možemo nastaviti s nečim drugim. Što bi radije?": Pružanje izbora pruža djeci osjećaj kontrole i autonomije, kaže Bloch.
  5. "U redu je osjećati se ovako, ali moramo pronaći riječi kako bismo razgovarali o onome što nas muči, umjesto da vičemo.": Prepoznavanje dječjih osjećaja i postavljanje granica s ljubaznošću pomaže im u koracima koje će nadalje poduzeti.

"Kad dijete ima izljev bijesa, roditelji se često osjećaju frustrirano i bespomoćno. Razumijevanje kako dječji mozak funkcionira u tim trenucima može značajno promijeniti način na koji im pristupamo i pomažemo. Istraživanja pokazuju da tijekom izljeva bijesa mozak djeteta reagira prekomjernim stresom. Povišena razina kortizola preplavljuje tijelo, što smanjuje sposobnost razmišljanja. Zato tradicionalne metode kažnjavanja često pogoršavaju ispad. Zbog toga je najučinkovitiji pristup u takvim situacijama temeljen na suosjećanju i razumijevanju, a ne na disciplini", zaključila je Bloch.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.