Emocionalno inteligenti roditelji koriste ovu frazu, prema edukatorici s Harvarda

Foto: Pixabay

Osjećate li se tjeskobno? Niste sami. U nedavnoj anketi Američke psihološke udruge, gotovo polovica ispitanih roditelja izjavila je da većinu dana osjeća ogroman stres.

Roditelji danas provode više vremena sa svojom djecom nego što su to činili sredinom 60-ih, ali mnoge još uvijek muči osjećaj krivnje i zabrinutost da ne rade dovoljno. U doba kompulzivnog uspoređivanja lako je upasti u zamku osjećaja nedostatnosti.

Edukatorica koja se školovala na Harvardu, dr. Jenny Woo, otkrila je da postoji fraza koju emocionalno inteligentni roditelji koriste kako bi bili manje pod stresom i kako bi odgajali sposobnu djecu. To je: "Dovoljno sam dobar/ra."

"Dovoljno dobro ne znači da dajete minimum. Radi se o tome da ostanete vjerni onome što je vama i potrebama vašeg djeteta najvažnije, a da ne budete uhvaćeni u zamku nerealnih očekivanja drugih", pojašnjava Woo.

Prvo, dr. Woo ističe da emocionalno inteligentni roditelji nemaju potrebu za društvenim odobravanjem.

"Na mojim radionicama roditelji često dijele brige o tome kako će njihova djeca podleći pritisku vršnjaka i trendovima na društvenim mrežama. Ipak, rijetko govorimo o vlastitim borbama s pritiskom vršnjaka, odnosno o potrebi da izgledamo kao da sve držimo pod kontrolom i da dokažemo kako odgajamo uspješnu djecu", kaže Woo.

"Ne radite ono što vaša djeca mogu sama"

Ona roditeljima savjetuje da priznaju ograničenja i prihvate kompromise. Također kaže da su emocionalno inteligentni roditelji često manje izloženi stresu jer odbijaju obavljati zadatke koje njihova djeca mogu obaviti sama.

"Odredite svoje roditeljske granice. Oslobodite se stresa dodjeljivanjem kućnih poslova primjerenih dobi. Što se mene tiče, ne budim djecu ujutro za školu, ne perem im suđe, ne čistim WC i ne nadgledam ih dok pišu domaću zadaću. Vjerujem da mogu preuzeti odgovornost za te zadatke", ističe.

Dr. Woo predlaže da napravite popis tri do pet stvari koje nećete raditi umjesto svoje djece.

"Svakih šest mjeseci ponovno ga procijenite kako biste dodali više zadataka jer vaše dijete raste i postaje sposobnije. Ovaj pristup priprema djecu za stvarni svijet učeći ih da preuzmu inicijativu, nose se s frustracijama i samostalno rješavaju probleme", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.