Glavni razlog zašto toksični roditelji ne žele priznati svoje greške, prema terapeutu

Foto: Shutterstock

U svakoj vrsti veze sukobi su neizbježni i mogu biti vrlo zahtjevni. No, mogu biti još teži ako druga osoba ne želi surađivati i ispričati se za svoje greške. Nažalost, to je navika većine narcisoidnih osoba, uključujući narcisoidne i toksične roditelje, tvrdi terapeut Micah Stephens.

"Postoji razlog zašto toksični ili narcisoidni roditelji ne mogu priznati svoje greške. Često se pretpostavlja da su narcisoidni ljudi vrlo samouvjereni i da se iznimno vole. Međutim, istina je da u sebi osjećaju sram i nesigurnost. Dakle, taj sram, nesigurnost i nisko samopouzdanje prethode narcizmu i toksičnosti", objasnio je u nedavnoj objavi na Instagramu.

Dakle, ne radi se o tome da se previše vole.

"Zbog tog dubokog srama i nesigurnosti, moraju poduzeti mjere kako bi se zaštitili od bola, poput toga da se prikazuju boljima od svih drugih ili da poriču da imaju mane ili čine greške", kaže Stephens.

Zato će takvi roditelji koristiti taktike poput izluđivanja (eng. gaslighting), optuživanja, prebacivanja krivnje, poricanja ili napadanja kada su suočeni s kritikom jer im je izuzetno bolno priznati da su pogriješili ili da nisu savršeni.

"Ako ikada i priznaju krivicu, obično to čine na način koji ih prikazuje u dobrom svjetlu, umjesto da se usredotoče na ispravljanje odnosa s ljudima koje su povrijedili", dodaje terapeut.

Stoga su u takvim odnosima vrlo važne granice.

"Nemojte dopustiti da vas nastave loše tretirati. Postavite i provodite granice. Može vam pomoći i da imate malo suosjećanja i razumijevanja te da ne internalizirate njihovu nesposobnost da priznaju greške i isprike. Imajući na umu da je razlog sram i nesigurnost koji imaju, to nema nikakve veze s time zaslužujete li poštovanje", zaključio je Stephens.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.