ISTRAŽIVANJE provedeno na 129 trudnica od 11. do 14. tjedna trudnoće, a koje je objavljeno u Society for Maternal-Fetal Medicine, pokazalo je da konzumacija malih količina čokolade, neovisno o razini flavonoida, doprinosi zdravlju krvožilnog sustava fetusa, prenosi Kidspot.
Osim toga, komadić čokolade dnevno može smanjiti rizik od nastanka preeklampsije, potencijalno smrtonosnog stanja kod kojeg se kod trudnica s normalnim krvnim tlakom naglo pojavi opasan visoki krvni tlak.
"Otkrili smo da konzumiranje malih količina tamne čokolade, neovisno o tome sadrži li visoku ili nisku razinu flavonoida, od prvog tromjesečja trudnoće, može dovesti do poboljšanja funkcije posteljice", rekao je autor istraživanja dr. Emmanuel Bujold, profesor ginekologije i porodništva na sveučilištu Laval u Quebec Cityju.
Trudnice su morale jesti 30 grama čokolade dnevno kroz razdoblje od 12 tjedana. Pola trudnica jelo je čokoladu s visokim udjelom flavonoida, a druga polovica s niskim udjelom. Bez obzira na to kakvu su čokoladu konzumirale, imale su isti rizik za nastanak preeklampsije i visokog krvnog tlaka, kao i izmjerenu istu težinu posteljice.
Međutim, otkriveno je i da je konzumacija malih količina čokolade dovela do poboljšanja u krvnoj cirkulaciji.
"Bez obzira na ovakve rezultate, u trudnoći se ne smije pretjerivati s čokoladom jer tako možete dobiti više kilograma, što nije preporučljivo. Dopušteno je s vremena na vrijeme uživati u malo čokolade, ali ne bih je preporučila za zdravu trudnoću", rekla je Lona Sandon, profesorica kliničkog nutricionizma na sveučilištu Teksas.