Foto: 123rf
Znate li da skoro sve što se znali o dohrani beba uopće nije točno? Prvo što nije točno jest to da je bebin želudac super osjetljiv na namirnice poput jaja! Znate li da bebe i Iranu, primjerice, dohranu počinju upravo s jajem nad čime bi se hrvatske majke još do lani, preklani, zaista zgražale. A ne moramo posegnuti čak ni toliko daleko, jer bebe u Njemačkoj, primjerice za svoj prvi obrok krute hrane najčešće dobivaju finu mesnu juhicu. S mesom, naravno!
Danas su na snazi skroz nova pravila o dohrani dojenčadi koja kažu točno ovako - dajte svojoj bebi što god hoćete, nešto što je tipično za podneblje u kojem živite. Nešto što će biti sastavni dio bebinih kasnijih prehrambenih navika. To može biti voće ili povrće, na to su Hrvati manje više navikli, no to stvarno nisu jedine dozvoljene "prve" namirnice! Zapravo, ne postoji pravilo koje kaže ovo mora biti prva namirnica. Danas je sve drugačije", zaključila je Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh., klinička nutricionistica, Klinike za dječje bolesti Zagreb s kojom smo porazgovarali o ovoj vrlo opsežnoj temi.
Sve se promijenilo otkako su objavljene dvije velike studije nama eminentnih institucija - Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog društva za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu koje istovjetno savjetuju roditeljima - dohrana vaše bebe može početi u dobi od šest mjeseci namirnicama koje su svojstvene vašem podneblju i prehrambenim navikama u obitelji.
Kod nas se uglavnom počinje voćem ili povrćem. Jabukama, mrkvama, korabicama i to može i dalje biti smjernicama roditeljima, posebno zato što je voće i povrće odličan izvor vlakana, topivih u vodi, što je super jer će omekšati bebinu stolicu i pomoći joj da se lakše privikne na uvođenje krute hrane. Ali zato to ne mora nužno biti jabuka ili kruška. Sezonsko je voće najbolji izbor, a barem sada naše tržište ne oskudijeva. Breskve, šljive, marelice, trešnje... blitva, tikvica... birajte! Nećete s ničim pogriješiti. Čak ni mahunarke nisu zabranjene, iako, hajde, možda ne baš za prvu namirnicu.
A ako vam je dilema kupovna kašica ili voće/povrće, izbor bi uvijek biti na prirodi. Mnoge mame boje se kemikalija s kojima se ono šprica, no zato je bebama najbolje dati voćku koja je dobro tretirana, odnosno oprana, oguljena, čak malo i prokuhana. Zato se nikada nemojte bojati ni ako posegnete za voćkom koja nije tradicionalno naša, koja je na naše tržište stigla dugim putem, brodovima, poput avokada, samo neka tretman bude isti i bez bojazni je možete dati svojoj bebi.
Jer ako se dobro opere u vrućoj vodi, oguli ili malo prokuha, svaka će namirnica biti dobra. Uostalom, laganim opkuhavanjem namirnica neće izgubiti vrijedne nutrijente, a bit će bolje probavljive vašoj bebi. Posebno ako pričamo o namirnicama koje su bogate zdravim vlaknima.
Ovo je samo jedan dio priče o novim pravilima prehrane te ćemo super vrijedne savjete nutricionistice Tene Niseteo objaviti u još nekoliko nastavaka.