Jedan tip roditelja odgaja anksioznu djecu, kažu znanstvenici

Foto: Shutterstock

Roditelji prenose mnogo toga na svoju djecu, ne samo kroz genetiku već i kroz svoje roditeljske odluke. Dok izgled i glas dolaze iz genetike, studije pokazuju da tjeskoba može biti rezultat roditeljskih postupaka. Jedna studija iz 2015. pratila je 900 parova dvojajčanih i jednojajčanih blizanaca s djecom kako bi se ispitalo kako roditeljski odabiri utječu na razvoj tjeskobe.

U ovoj studiji otkriveno je da djeca imaju više zajedničkog sa svojim roditeljima nego s blizancima svojih roditelja, što sugerira da tjeskoba nije samo genetska, već je djelomično oblikovana roditeljskim ponašanjem. Djeca promatraju roditelje i usvajaju njihove brige, što može dovesti do razvoja sličnih obrazaca ponašanja.

Roditelji bi trebali omogućiti djeci da se suočavaju s izazovima primjerenim njihovoj dobi

Djeca mogu usvojiti tjeskobu svojih roditelja promatrajući njihove reakcije ili slušajući njihove brige. Studija također ukazuje na to da "negativna roditeljska ponašanja", poput namjernog skrivanja stvari od djece, mogu povećati njihovu tjeskobu, piše YourTango. S druge strane, dopuštanje djeci da izbjegnu situacije koje ih plaše umjesto suočavanja s njima, može spriječiti prevladavanje tih strahova.

Tjeskoba djece može čak utjecati na tjeskobu roditelja, stvarajući začarani krug. "Helikopter" roditeljstvo, prema istraživanju iz 2018., često čini više štete nego koristi jer djeca tako nemaju priliku suočiti se sa svojim strahovima.

Prema autorici studije Thaili Eley, roditelji bi trebali omogućiti djeci da se suočavaju s izazovima primjerenim njihovoj dobi i razini straha. Na taj način mogu naučiti da mogu savladati situacije koje ih plaše.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.