Kad bi vam to mogli tako reći, trogodišnjaci bi vam ovo sigurno poručili

Foto: Instagram Katie Wife

ZNATE i sami kako dijete od dvije nije isto kao dijete od četiri godine, a opet, iako je razlika ogromna, oni su u dubini duše isti. Oni su mala djeca koja se sad već znaju izraziti, ali još uvijek ne znaju sročiti mudrost kojom bi nas roditelje mogli malo bolje poučiti o njima samima.

Zato su umjesto njih psiholozi sročili pet velikih mudrosti, koje bi vam vaše trogodišnje dijete trebalo poručiti, kada bi to znalo.

Pročitajte što:

Ja sam dijete s dječjim mozgom

Znate onaj dio vašeg mozga koji je odgovoran za logičko razmišljanje, oblikovanje strategija, planiranje, predviđanje i vaganje mogućih posljedica za ponašanje i kontrolu impulsa? To se zove prefrontalni korteks, a moj je još nerazvijen! Čak se i ne počinje razvijati sve do negdje četvrte godine i neće biti zreo dok ne dođem do svojih dvadesetih godina!

To znači da ja ne mogu manipulirati vama kad plačem ili me obuzmu snažne emocije. Manipulacija zahtijeva oblikovanje strategija i planiranje pa mi je stvarno teško zatomiti osjećaje kad navru iz mene.

Najbolji način da mi osigurate da moj prefrontalni korteks bude snažan, jest da mi pokažete kako vi koristite svoj, jer vas stvarno volim oponašati, a onda, kada budem malo stariji, moći ću uvježbati  smiriti se i riješiti problem. 

Ja sam potrebit


U vezi s gore spomenutim nerazvijenim prefrontalnim korteksom, sada shvaćate da moje misli za vrijeme "zanovijetanja" nisu uopće tako planirane, jer je meni spavanje manje zabavno od igre i maženja. I meni se moja pelena još uvijek sviđa, jer je trebam.

Zbog sveukupne sposobnosti predviđanja i vaganja mogućih posljedica i kontrole mojih impulsa, ponekad se može smatrati da sam nestašan pa pokušajte shvatiti da to nije zato što sam zločest, već zato što želim da mi ispunite moju potrebu. Dio mozga za moje potrebe i osvještavanje istih, već je otprije dobro razvijen. Zato me nemojte tjerati na spavanje ako mi niste razvili rutinu koja će udovoljiti mojim potrebama.

Ja sam sve ono što vi kažete da jesam

Koncept o meni samom razvija se upravo sada, kada sebe vidimo onako kako nas vidite vi. Ako me vidite kao nevino ili lijeno dijete, tako ću se vidjeti i ja. Ako me vidite kao ljubazno i ​​divno, to ću i ja misliti o sebi. Oh, i samo da znate, uvijek ću se truditi živjeti i biti bolji zbog vas pa, ako želite da budem još bolji, kad budem baš takav, pohvalite me, jer ja volim čuti kad o meni lijepo pričate. Tad stvarno želim biti još bolji. 

Ostanimo jako povezani


Znam da vam često šaljem pomiješane poruke. Jednu minutu želim biti neovisan, a u drugom želim da me se nosi. Vjerujte mi, moja veza s vama još uvijek je najvažnija stvar u mom životu pa kad poželim da me malo pustite da istražujem, dajte mi taj osjećaj da sam siguran i da ste vi uvijek tu. Vi morate biti moja sigurna luka jer vas ja još uvijek jako trebam.

Vaša privrženost ne utječe samo na moje ponašanje, o tome će vam svatko pametan ovo reći: "Otkriveno je da uzorci privrženosti uspostavljeni u ranoj životnoj dobi mogu dovesti do brojnih pozitivnih ishoda. Na primjer, djeca koja su čvrsto privezana uz majke kao dojenčad imaju tendenciju razvijanja jačeg samopoštovanja i boljeg samopouzdanja dok stare. Ta djeca također imaju tendenciju da budu neovisnija, da budu bolja u školi, imaju uspješne društvene odnose i da doživljavaju manje depresije i tjeskobe."

Uglavnom, naš odnos i povezanost postavlja standarde i pravila uz čiju ću pomoć naučiti izgraditi odnose i povezati se s drugima kroz cijeli život. 

Nitko nije savršen

Ja ne tražim od vas da budete savršeni. Ja sad trebam puno ljubavi, razumijevanja i povezanosti da bi mogli proći život zajedno, što bolje za sve nas. Znaš, mama, koliko te volim, pa te molim da me svaki dan gledaš kao malo ljudsko biće s jako velikim potrebama. Biće koje nije savršeno, baš kao što niste savršeni ni vi, pa bi bilo lijepo konačno prestati očekivati od svega da bude savršeno.

Zato moram znati da ćeš u meni uvijek vidjeti dobro, čak i kad zabrljam, da ćeš biti moje svjetlo i moja ruka vodilja i da ćemo zajedno uživati u danima od kojih će neki biti nezaboravni i izvanredni, a neki baš i ne.

To je život, a ja neću dugo biti dijete. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.